01 Νοεμβρίου 2016

Γιατί απειλούν τον Mr. Chobani που έκλεψε το ελληνικό γιαούρτι

Απέκτησε αμύθητη περιουσία παρουσιάζοντας το γιαούρτι του ως ελληνικό στις ΗΠΑ, κατηγορήθηκε από την ίδια τη σύζυγό του, η οποία υποστήριξε ότι έκλεψε τη συνταγή από την ελληνική ΦΑΓΕ και έχασε μεγάλη δικαστική μάχη δικαιώνοντας την ελληνική εταιρία και δίνοντας τέλος στο «greek yogurt» του στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας…

Ο λόγος για τον Mr. Chobani, τον Τούρκο κουρδικής καταγωγής επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος πέρα από τις παραπάνω περιπέτειές του τώρα αντιμετωπίζει μία ακόμα που αυτή τη φορά δεν αφορά στο γιαούρτι.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Ουλουκάγια δέχεται απειλές επειδή αποφάσισε να προσλάβει 300 πρόσφυγες στα εργοστάσιά του και επειδή ίδρυσε στη Νέα Υόρκη το Tent Foundation με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την αμερικανική εφημερίδα, ο Mr. Chobani λαμβάνει σοβαρές απειλές, ενώ η εταιρία του έχει δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλές εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των προϊόντων Chobani, καθώς, όπως προειδοποιούν οι χρήστες του Διαδικτύου, ο Ουλουκάγια «θέλει να πνίξει τις ΗΠΑ στους μουσουλμάνους».

Απειλές, όμως, δέχεται και ο δήμαρχος του Τουίν Φολς του Άινταχο, όπου ο Τούρκος επιχειρηματίας άνοιξε το εργοστάσιό του, στο οποίο εργάζονται πρόσφυγες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

«Η στιγμή που ένας πρόσφυγας έχει δουλειά, είναι η στιγμή που παύει να είναι πρόσφυγας», είχε πει ο Ουλουκάγια σε ομιλία του στο Νταβός, καλώντας και άλλους επιχειρηματίες να βοηθήσουν πρόσφυγες.

Έκτοτε, λοιπόν, ξεκίνησε μία καμπάνια εναντίον του υποστηρίζοντας πως η άφιξη των προσφύγων στο Άινταχο, σχετίζεται με δύο βιασμούς στην περιοχή και την μετάδοση της φυματίωσης, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν τον επιχειρηματία με την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ασκώντας κριτική για τους υποτιθέμενους δεσμούς  ανάμεσα στους δύο.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, πως πολλά από τα υβριστικά σχόλια προέρχονται από υποστηρικτές του αντιπάλου της Κλίντον, του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το Business Insider.

«Τούρκοι/Μουσουλμάνοι παίρνουν τον έλεγχο του Τουίν Φολς», «Εκτός του ότι είναι υποστηρικτής της #Killary ο Chobani είναι πραγματικά φρικτός και σιχαμερός όπως εκείνη», είναι μόνο μερικά από τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί εναντίον του Ουλουκάγια.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τουίν Φολς, Σον Μπάριγκαρ, μιλώντας στους New York Times χαρακτήρισε «τρελή» την επίθεση που δέχεται ο ίδιος και ο επιχειρηματίας, εξηγώντας πως κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι πληρώνεται από την κυβέρνηση Ομπάμα για να βοηθήσει τον Ουλουκάγια να προσλάβει όποιον θέλει και ότι στοχεύει στην ισλαμοποίηση των ΗΠΑ.