01 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΑΠΑ! ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ! Σύροι λάθρο καταγγέλλουν ότι ξεγελάστηκαν και απελάθηκαν στην Τουρκία

«Όταν φτάσαμε και είδαμε τις τουρκικές σημαίες, σοκαριστήκαμε», είπε ο Χαγί Μοχάμαντ

Σύροι πρόσφυγες καταγγέλλουν μέσω του Guardian ότι κατά την παρουσία τους στην Ελλάδα ξεγελάστηκαν και απελάθηκαν στην Τουρκία δίχως να το γνωρίζουν, από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πρόκειται για 8 άτομα από τη Συρία, μεταξύ των οποίων και μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά, τα οποία απελάθηκαν στη γειτονική χώρα τον Οκτώβριο, βάσει της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών (ΕΕ).

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσίασαν οι Σύροι πρόσφυγες στον Guardian, οι 8 πρόσφυγες κατέθεσαν αίτηση ασύλου στις 9 Οκτωβρίου. Στις 19 του ίδιου μήνα, πριν κριθούν από τις αρμόδιες αρχές, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, τους «ξεγέλασαν», όπως αναφέρεται στο βρετανικό δημοσίευμα και τους απέλασαν στην Τουρκία.

«Δεν ήξερα ότι επρόκειτο να απελαθώ στην Τουρκία», τόνισε στον Guardian ο Λαγουάντ Χαγί Μοχάμαντ, ένας 33χρονος από το Κομπάνι της Συρίας, που έφτασε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους. «Οι αστυνομικοί μας είπαν να αφήσουμε το δείπνο μας, να πάρουμε τα πράγματά μας και ότι θα μας μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα για τη νύχτα και από εκεί το επόμενο πρωί στην Αθήνα», πρόσθεσε ο ίδιος από το κέντρο κράτησης που βρίσκεται στη γειτονική χώρα.

Όπως υποστηρίζει ο Σύρος πρόσφυγας, αφού μπήκαν στο αεροπλάνο, μαζί με αξιωματούχους από την ελληνική κυβέρνηση και τη Frontex, δεν τους έδωσαν άλλες πληροφορίες. «Όταν φτάσαμε και είδαμε τις τουρκικές σημαίες, σοκαριστήκαμε», είπε ο Χαγί Μοχάμαντ. «Εμπιστευτήκαμε την αστυνομία, αλλά μας ξεγέλασαν και δεν έχω ιδέα γιατί», τόνισε, αποτυπώνοντας την έκπληξή του για τη μεταφορά τους στα Άδανα. «Είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Τα παιδιά είναι όλα άρρωστα, τα μικρά έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας», είπε άλλος Σύρος από τη συγκεκριμένη ομάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε με email στη βρετανική εφημερίδα, δηλώνοντας ότι εξετάζει τις καταγγελίες των Σύρων προσφύγων. Εκπρόσωπος της Frontex τόνισε ότι «όλες οι αποφάσεις για επιστροφές εκδίδονται από τις εθνικές αρχές. Ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε τα μέσα μεταφοράς, εκπαιδευμένους συνοδούς, μεταφραστές και ιατρικό προσωπικό».