10 Νοεμβρίου 2016

Wall Street: Έκανε ράλι παρά την τρομοκρατία για Τραμπ

Ράλι έκαναν οι αμερικανικές μετοχές μετά το αρχικό μούδιασμα στην Wall Street από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Dow Jones εκτινάχθηκε 259 μονάδες ή 1,4% στις 18.590 μονάδες, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε πάνω από το 2%.

Ο S&P και ο Nasdaq σημείωσαν κέρδη 1,1% και οι δύο, ενώ νωρίτερα με άνοδο 1,5% είχε κλείσει ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600. Το πρωί, είχε επικρατήσει πανικός στις ασιατικές αγορές, όταν είχε διαφανεί η επικράτηση του Τραμπ, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να κάνει βουτιά 5% και την ισοτιμία του γεν να ανατιμάται σημαντικά έναντι του δολαρίου.

Επενδυτές και χρηματιστές εμφανίζονταν καθησυχασμένοι σήμερα ότι υπάρχει ξεκάθαρος νικητής και ότι η μετάβαση στη νέα προεδρία θα είναι ομαλή, όπως τόνισε η Χίλαρι Κλίντον στην ομιλία της. Οι δηλώσεις του Τραμπ και του εκπροσώπου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πωλ Ράιαν, ενίσχυσαν επίσης τις ελπίδες των επενδυτών ότι μία ενωμένη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προωθήσει νομοθετικά μέτρα για την ενίσχυση της υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης.

Αρκετοί επενδυτές σημείωναν ότι δεν είναι βέβαιοι για τις πολιτικές που είναι πιθανόν να ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος, αλλά οι δηλώσεις του για αύξηση των επενδυτικών δαπανών (για υποδομές) και μείωση της φορολογίας σηματοδοτούν πολιτικές, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν το αμερικανικό έλλειμμα και να ενισχύσουν τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός είναι μία απειλή για την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων, τα οποία ξεπουλήθηκαν σήμερα.

Η αντίδραση των μετοχών ήταν ισχυρή. Ο δείκτης βιοτεχνολογίας του Nasdaq, που είχε πέσει σε δυσμένεια από τους επενδυτές λόγω της ανησυχίας ότι μία διακυβέρνηση των Δημοκρατικών θα δημιουργούσε πίεση για έλεγχο των τιμών των φαρμάκων, έκανε άλμα 8%. Ο τραπεζικός δείκτης KBW του Nasdaq αυξήθηκε 4,1%, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση των ρυθμίσεων θα ενίσχυαν τα τραπεζικά κέρδη.