13 Δεκεμβρίου 2016

Αφορολόγητο μόνο μέσα από κάρτες-Στήνουν «δόκανο» για τα αδήλωτα εισοδήματα: 40%-70% φόρος για οικειοθελή δήλωση

Την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την σύνδεση των ηλεκτρονικών δαπανών με το αφορολόγητο καθώς και τις διατάξεις για την αυτοκαταγγελία αδήλωτων εισοδημάτων περιλαμβάνει μετά από αναμονή πολλών μηνών το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης που κατατέθηκε λίγο πριν τα  μεσάνυχτα στην  Βουλή.

Στο νομοσχέδιο περιγράφονται τα κίνητρα  και  οι κυρώσεις  που φιλοδοξούν να αυξήσουν τις  ηλεκτρονικές συναλλαγές από 1/1/ 2017 με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής . Ειδικότερα στις διατάξεις για το πλαστικό χρήμα προβλέπεται ότι:

-Μισθωτοί και συνταξιούχοι από το νέο έτος θα πρέπει να δαπανήσουν ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή άλλο μέσο τραπεζικής πληρωμής (ηλεκτρονικό πορτοφόλι  ηλεκτρονική τραπεζική κτλ.). Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσουν με κάρτα το 10%, για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 ευρώ το 15% και για πάνω από 30.000 ευρώ το 20%, με πλαφόν τις 30.000 ευρώ. Στις εξαιρέσεις αναφέρονται κατ αρχήν όσοι  διαμένουν σε  οίκους ευγηρίας ψυχιατρεία  είναι  φυλακισμένοι ενώ  άλλες κατηγορίες πολιτών που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση  χρήσης  πλαστικού χρήματος θα ορίζονται με υπουργική απόφαση.

-Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν δαπανούν το ελάχιστο απαιτούμενο όριο εισοδήματος με τραπεζικό μέσο πληρωμής θα χρεώνονται με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού των  ηλεκτρονικών δαπανών  που  υπολείπεται  για  να πετύχει το  εκάστοτε ελάχιστο όριο.

-Όλες οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν ή έχουν εγκαταστήσει συσκευή ηλεκτρονικών πληρωμών θα πρέπει να αναρτήσουν ειδική πινακίδα σε εμφανές σημείο της εγκατάστασής τους με την οποία θα ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές. Το πρόστιμα για μη συμμόρφωση σε αυτή την υποχρέωση ορίστηκε στα 1.000 ευρώ.

-Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που συναλλάσσονται με τους καταναλωτές θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευή αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών.

-Η υποχρεωτική εξόφληση συναλλαγών με τραπεζικό μέσο μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή άνω των 500 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να περνάει από το τραπεζικό σύστημα.

-Ιατρικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος μόνο εφόσον έχουν εξοφληθεί με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής. Οι λεπτομέρειες για αυτό θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

– Δεν προβλέπεται ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός στον οποίο θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό δείχνει ότι τελικά δεν είχε αίσιο αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση σε αυτό το πεδίο.

-Όλες οι συναλλαγές με τραπεζικό μέσο πληρωμής θα συμμετέχουν σε λοταρία – κληρώσεις χρηματικών ποσών που θα διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών. Κάθε χρόνο κατ΄ανώτατο όριο το ΥΠΟΙΚ θα διαθέτει για τις κληρώσεις το ποσό των 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ το μήνα. -Η μισθοδοσία και κάθε άλλου είδους παροχή προς τους εργαζόμενους θα πρέπει να καταβάλλεται μέσω τραπέζης προκειμένου η σχετική δαπάνη να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα του εργοδότη.

– Το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει  μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και μέσων πληρωμής στο οποίο θα καταγράφονται όλες οι τραπεζικές συναλλαγές, ακόμη και αυτές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εισπράξεων από εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό αλλά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Το μητρώο θα χρησιμοποιείται για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων από την φορολογική διοίκησης.

lykavitos.gr

Στήνουν «δόκανο» για τα αδήλωτα εισοδήματα: Από 40% έως 70% ο φόρος για την οικειοθελή δήλωση

Παράλληλα παρατείνεται για άλλα 1-3 χρόνια η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος Δημοσίου για επιβολής προστίμων, η οποία θα επέρχετο στο τέλος Δεκεμβρίου

«Δόκανο» στήνει η κυβέρνηση και για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων. Έχοντας εγκαταλείψει τις προτάσεις Βαρουφάκη για «οριζόντιο» φόρο 20% (όπως όμως και τον «ακατάσχετο» λογαριασμό για το «πλαστικό χρήμα») η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση που προβλέπει ανώτατο φόρο 40%-45% στα κεφάλαια που θα δηλωθούν, με μια προσαύξηση 8% για όσους σπεύσουν πρώτοι ως τον Μάρτιο (ή 10% όσοι προλάβουν ως τον Μάιο) που θα προσαυξάνονται σε έως 10% ή 12,5% με ένα συντελεστή «τιμαριθμοποίησης» του φόρου, αναλόγως πόσα χρόνια πριν ανάγεται το αποκαλυφθέν εισόδημα. Συνολικά δηλαδή η ανώτατη επιβάρυνση μπορεί να φτάνει στο 55% του κεφαλαίου που δηλώνεται. Αν όμως έχει ήδη κοινοποιηθεί εντολή προσωρινού ελέγχου, η προσαύξηση φόρου για οικειοθελή δήλωση θα φτάνει και στο 30% (δηλαδή έως και 70% του κεφαλαίου).

Η δυνατότητα για οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρέχεται ως 31 Μαΐου 2017.

Αναλυτικότερα προβλέπεται ότι:

-Μέχρι 31.5.2017 θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις όσοι δεν έχουν υποβάλει ή τις έχουν υποβάλει με ελλιπή στοιχεία και άμεσα εκδίδεται εκκαθαριστικό με τον φόρο και τον νόμιμο πρόσθετο φόρο εκπρόθεσμης υποβολής.

-Για όσες δηλώσεις υποβληθούν έως 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος ορίζεται σε 8% του οφειλόμενου φόρου.

-Για δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την 31.3.2017 ο πρόσθετος φόρος θα ανέρχεται σε 10% του κύριου φόρου.

-Ο πρόσθετος φόρος  αναπροσαρμόζεται με ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε που έπρεπε να έχει δηλωθεί το εισόδημα. Για εισοδήματα που ανάγονται προ του 2001 προβλέπεται συντελεστής 25%, για το 2002 ορίζεται σε 23%,  για το 2003 σε 23%, το 2004 σε 16%, το 2005 σε 15%, το 2006 σε 12%, το 2007 σε 10%, το 2008 σε 6%, το 2009 σε 5% και από το 2010 ως το 2016 σε 0%.

- Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει εκδοθεί ή θα εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι 31.5.2017.

-Αίρονται οι ποινικές κυρώσεις για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση.

Για να «μαντρώσει» περισσότερους όμως στη νέα ρύθμιση, το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει με τον ίδιο νόμο και για άλλα 1-3 χρόνια, την προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος Δημοσίου για επιβολής προστίμων, η οποία θα επέρχετο στο τέλος Δεκεμβρίου.

Η παράταση καταλαμβάνει υποθέσεις οι οποίες παραγράφονται στις 31.12.2016, με βάση διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας (Εισόδημα, ΦΠΑ, ποινολόγιο, κεφάλαιο, τέλη κλπ, ), τις αντίστοιχες αξιώσεις (στο πλαίσιο αρχικού ελέγχου, επανελέγχου κλπ), όσο και υποθέσεις στις οποίες η ίδια παραγραφή συμπληρώνεται στις 31.12.2016, μετά από επιμηκύνσεις της, με διάφορες διατάξεις περί διαδοχικής παρατάσεως του σχετικού χρόνου.

Στις υποθέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται, κατά βάση:

-Περιπτώσεις που αφορούν ελεγκτικές διασταυρώσεις και έρευνες, με βάση δεδομένα τα οποία χορήγησαν υπηρεσίες άλλων χωρών στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων. Ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών, πολλές από τις οποίες έχουν απασχολήσει σημαντικά την κοινή γνώμη, πρέπει να ολοκληρωθεί για προφανείς λόγους δημοσίου συμφέροντος (καταλογισμός και είσπραξη διαφυγόντων φορολογικών και δημοσίων εσόδων, εμπέδωση αισθήματος φορολογικής δικαιοσύνης, φορολογικής συμμόρφωσης κλπ).

-Σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι ελεγκτικές ενέργειες, έχουν παρασχεθεί στοιχεία από τράπεζες και επίκειται η επεξεργασία τους να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Ειδικότερα: παρατείνονται οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για έκδοση καταλογιστικών πράξεων για όλες τις υποθέσεις που μεταφέρονται από το Σ.Δ.Ο.Ε. στις Δ.Ο.Υ. και τις λοιπές υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. Κατ' αυτόν τον τρόπο παρατείνεται για τρία (3) έτη η παραγραφή τόσο των υποθέσεων που μεταφέρονται από το ΣΔΟΕ στην Γ.Γ.Δ.Ε.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ