16 Δεκεμβρίου 2016

Bέλες, η πόλη των Σκοπίων που επηρέασε τις εκλογές στις ΗΠΑ και έγινε πλούσια

«Είναι η είδηση του αιώνα!» έγραφε ένα άρθρο στο WorldPoliticus.com. Παραπέμποντας σε πηγές του FBI, το άρθρο εξηγούσε ότι η Χίλαρι Κλίντον θα παραπεμφθεί το 2017 για το σκάνδαλο με τα e-mails.
«Οι προσευχές σας εισακούστηκαν», ήταν ο τίτλος του άρθρου. Για τους οπαδούς του Τραμπ, αυτό το θέμα ήταν μάννα εξ ουρανού. Εγινε viral στη στιγμή, με πάνω από 14.000 κλικ, αντιδράσεις και σχόλια στο Facebook. Αυτή η ιστορία όμως ήταν εντελώς ψεύτικη και είχε γραφεί στην άλλη άκρη του κόσμου. Είχε γραφτεί 60.000 χιλιόμετρα από τις ΗΠΑ, σε μια μικρή πόλη των Σκοπίων.

Ο νεαρός που είχε το σάιτ είδε τον λογαριασμό του να μεγαλώνει στο Google AdSense. Η πόλης Βέλες (45.000 κατοίκων) έζησε το δικό της Ελντοράντο στις εκλογές των ΗΠΑ και οι κάτοικοί της έφτιαξαν 140 ιστοσελίδες για την αμερικανική πολιτική. Ολα αυτά τα σκοπιανά σάιτ είχαν αμερικανικά ονόματα: WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.com και USADailyPolitics.com. Ολα ανέβαζαν άρθρα επιθετικά, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ και απευθύνονταν στους συντηρητικούς οπαδούς του δισεκατομμυριούχου.


«Οι Αμερικανοί αγάπησαν τις ιστορίες μας και εμείς βγάλαμε χρήματα από αυτούς. Ποιος νοιάζεται αν οι ιστορίες ήταν αληθινές ή ψεύτικες», επεσήμανε στο BBC 19χρονος φοιτητής, που παρουσιάστηκε με το όνομα Γκόραν.

Όπως εξήγησε, το καλοκαίρι ξεκίνησε να συγκεντρώνει σκανδαλοθηρικές ιστορίες από δεξιά sites των ΗΠΑ. Στη συνέχεια έκοψε και έραψε τα άρθρα, έβαλε και έναν άλλο τίτλο και πλήρωσε το Facebook για να τα μοιραστεί με το διψασμένο, για ειδήσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ, κοινό των ΗΠΑ. Όταν το τελευταίο άρχισε να διαβάζει και να μοιράζεται τις εν λόγω «ειδήσεις», ήρθαν και τα χρήματα.


Ο Γκόραν δήλωσε ότι ασχολήθηκε με αυτή την «επιχείρηση» για έναν μήνα και κέρδισε περίπου 1.800 ευρώ, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν συνάδελφοί του που έβγαλαν αυτά και περισσότερα χρήματα μέσα σε μια μέρα.



Ερωτηθείς αν τον απασχολεί ότι οι ψεύτικες ειδήσεις του ίσως να επηρέασαν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, σημείωσε: «Οι έφηβοι στην πόλη μας δεν ενδιαφέρονται πώς ψήφισαν οι Αμερικανοί. Είναι ικανοποιημένοι μόνο αν βγάζουν χρήματα για να μπορούν να αγοράζουν ακριβά ρούχα και ποτά».

Ο ίδιος, μάλιστα, μόλις αγόρασε ένα από τα τελευταία μοντέλα laptop, ενώ αναφορικά με το τι λένε οι γονείς τους για τις διαδικτυακές δραστηριότητές του, είπε: «Νομίζεις ότι αν το παιδί σου βγάζει 30.000 ευρώ το μήνα, θα είχες πρόβλημα; Έλα τώρα... Θα ήσουν τόσο ευτυχισμένος».

Η επιχείρηση των σάιτ με ψεύτικες ειδήσεις πήγε τόσο καλά, ώστε κανείς να μπορεί να το καταλάβει κάνοντας μια μικρή βόλτα στην πόλη, όπως σημειώνει το BBC. Ενώ ο μέσος μισθός είναι μόλις 350 ευρώ, στους δρόμους κυκλοφορούν καινούργια αυτοκίνητα, οι καφετέριες και τα μπαρ είναι γεμάτα από νέους ανθρώπους.

«Δεν υπάρχει βρώμικο χρήμα στο Βέλες», σχολίασε ο δήμαρχος Σλάβκο Τσεντίεφ, υπογραμμίζοντας ότι είναι μάλλον υπερήφανος αν άτομα από τη μικρή πόλη του, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ΗΠΑ, επηρέασαν κατά οποιονδήποτε τρόπο την έκβαση των εκλογών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η πόλη, η οποία όταν ανήκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία ονομαζόταν Τίτοφ Βέλες (Titov Veles) από τον πρόεδρο της τότε χώρας, Γιόσιπ Τίτο, σήμερα αποκαλείται Τραμπ Βέλες (Trump Veles).