13 Δεκεμβρίου 2016

ΣΙΓΑ! ΤΟ ΚΑΛΣΟΝ! Τσίπρας: Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα πλεονάσματα σε όσους έχουν ανάγκη - ΒΙΝΤΕΟ

«Η παρουσία μου σε ένα ακριτικό νησί δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και βαθύτατα ουσιαστική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε σειρά μέτρων που αφορούν στα απομακρυσμένα νησιά, στους τομείς της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους εναντιώθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει την εφάπαξ «13η σύνταξη».  

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακόμη και των ανασφάλιστων. «Δρομολογούμε την κάλυψη 5.000 κενών θέσεων στα νοσοκομεία της χώρας μας, που ερήμωσαν στα πρώτα πέντε χρόνια των μνημονίων», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στο πλεόνασμα εσόδων, τόνισε: «Αποφασίσαμε ότι αυτά τα έσοδα θα τα δαπανήσουμε τώρα, πριν βγει η χρονιά, προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς που είδαν τις συντάξεις τους να λεηλατούνται». Ανέφερε πως «δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα υπήρχαν δυνάμεις που θα ύψωναν φωνή κατηγορίας. Θέλω να τους θέσω στη δική σας κρίση» και συμπλήρωσε: «Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας. Δεν θα ρωτήσουμε όμως κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, όταν έχουμε υπέρβαση των στόχων».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην απαλλαγή από την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πρώτης γραμμής: «Αποφασίσαμε κάτι για το οποίο είχαμε ηθική υποχρέωση, να δώσουμε μια μικρή ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης. Αποφασίσαμε πως τα νησιά πρώτης γραμμής, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, να απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ ακριβώς γιατί σηκώνουν όλο αυτό το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες» που «μας λένε τώρα ότι το λάθος είναι σωστό». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ίσως έχουν κάνει διακοπές στη Μύκονο και στην Πάρο, ωστόσο δεν βρέθηκαν ποτέ σε ένα απομακρυσμένο νησί τον χειμώνα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μία δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της νησιωτικής Ελλάδας, με στόχο να γίνει πιο εύκολη η παραμονή των κατοίκων στα νησιά, αλλά και να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.