22 Δεκεμβρίου 2016

Η Μαρίν Λεπέν ξεμένει από λεφτά -Στέρεψε η ρωσική κάνουλα που ταΐζει και τους εδώ πατριώτες της πο@τσας

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τα 20 εκ ευρώ που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές της εκστρατείες τόσο για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές όσο και για τις βουλευτικές του ερχόμενου έτους, λέει ο ταμίας του κόμματός της.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακάλεσε τον περασμένο Ιούλιο την άδεια λειτουργίας της First Czech Russian Bank που εδρεύει στη Μόσχα και δάνειζε στο παρελθόν μεγάλα ποσά στο Εθνικό Μέτωπο. Ετσι, το ακροδεξιό κόμμα δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει νέο δανειστή, σύμφωνα με τον Βαλεράν ντε Σεν Ζυστ. Ο ταμίας του Εθνικού Μετώπου λέει ότι αναζητεί διεθνείς χρηματοδότες σε ξένες χώρες, περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, αφού οι γαλλικές τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν δάνεια στο κόμμα του.

«Η απώλεια της FCRB ήταν σκληρό χτύπημα για μας», είπε ο Σεν Ζυστ. «Το ρωσικό δάνειο ήταν σταθερή πηγή. Τώρα αναζητούμε νέα δάνεια.»

Οι διασυνδέσεις της Λε Πεν με το Κρεμλίνο περνούν απ’ το μικροσκόπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εν μέσω καταγγελιών ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ για να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Η Λεπέν εμφανίζεται δεύτερη στις δημοσκοπήσεις καθ’ οδόν προς τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Έχει δεσμευτεί ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό εδάφος κι έχει υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Πούτιν στη Συρία.

Η FCRB, που είχε διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, είχε δανείσει εννέα εκατομμύρια ευρώ στο Εθνικό Μέτωπο το 2014. Την ίδια χρονιά ο ιδρυτής του κόμματος, Ζαν Μαρί Λεπέν, έλαβε άλλο ένα δάνειο δύο εκατομμυρίων ευρώ απ’ την Cotelec, ένα επενδυτικό ταμείο, που εδρεύει στην Κύπρο και στηρίζεται από τη Μόσχα, όπως αναφέρει ο γαλλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart. Ο Σεν Ζυστ είπε ότι η Cotelec βοήθησε στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του κόμματος στις περσινές περιφερειακές εκλογές.

«Η Λεπέν δεν θα είχε προφανώς κανένα πρόβλημα να πάρει νέο ρωσικό δάνειο αλλά αποφάσισε ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι απ’ τα οφέλη, γιατί θα την κυνηγούσαν τα γαλλικά ΜΜΕ γι’ αυτό», λέει ο σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Μαρκόφ και συμπληρώνει: «η Λεπέν δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες νίκης της. Η Μόσχα απ’ την άλλη, μπορεί να θεωρεί τον Φρανσουά Φιγιόν ισχυρό προεδρικό υποψήφιο, αλλά δεν αποκλείει μια νίκη της ακροδεξιάς.»

Καθώς εντείνονται στη Δύση οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να επηρεάσει την έκβαση εκλογών ανά την Ευρώπη, το Εθνικό Μέτωπο προσπαθεί τελευταία να υποβαθμίσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.

Η Λεπέν έχει συγκεντρώσει χρήματα από οπαδούς της και το κόμμα έχει κάποια αποθέματα, λέει ο Σεν Ζυστ χωρίς να δίνει ακριβή νούμερα. «Σ’ αυτά τα θέματα χρηματοδότησης πρέπει να είναι κανείς διακριτικός. Ούτε αριθμοί, ούτε ονόματα», είπε.

Σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους η Λεπέν δεν αποκάλυψε τις πηγές χρηματοδότησης του κόμματός της, ούτε πόσα ξοδεύει -δεν το επιβάλλει άλλωστε η γαλλική νομοθεσία.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία της καμπάνιας του, ενώ ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι το προσφάτως ιδρυθέν κόμμα του “En Marche!” συγκέντρωσε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από χορηγούς.