05 Δεκεμβρίου 2016

ΚΛΑΙΜΕ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΕΣ! Σε Σαμαρά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ρίχνει την ευθύνη για το «ναυάγιο» του ΔΕΣΦΑ η κυβέρνηση

Το Μαξίμου καλύπτει πλήρως τον Πάνο Σκουρλέτη και θέτει θέμα συμμόρφωσης των Αζέρων με το κοινοτικό πλαίσιο - Απάντηση ΝΔ: Η κυβέρνηση διώχνει τις επενδύσεις

Τι και αν επί Συριζα ακυρώθηκε η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ τις ευθύνες, κατά το Μαξίμου, φέρει  η «κυβέρνηση Σαμαρά». Το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε Νέα Δημοκρατία και  ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι οι χειρισμοί καταδεικνύουν ότι η κορύφωση του αδιεξόδου στα τελευταία στάδια της διαπραγμάτευσης ήταν «εντολή» Μαξίμου.

Ως εκ τούτου, η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας καλύπτει πλήρως τον Πάνο Σκουρλέτη και θέτει ευθέως θέμα μη συμμόρφωσης των Αζέρων με το κοινοτικό πλαίσιο, εντοπίζοντας ως βασική αιτία της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας τις αντιρρήσεις εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, καταλογίζεται πλήρως η ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις εκτός κοινοτικού πλαισίου αξιώσεις των ενδιαφερόμενων αγοραστών, καθώς της επιρρίπτει ευθύνες για τον αρχικό προσδιορισμό του προς πώληση ποσοστού στο 66%.  Παράλληλα, ασκεί κριτική στην «κυβέρνηση Σαμαρά» για την πρόθεσή της να επιτρέψει την αύξηση κατά 68% των τελών δικτύου, προσφέροντας «προίκα» 200 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ.

Καλύπτει δε τους χειρισμούς Σκουρλέτη και την «περίφημη» τροπολογία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, εισήχθη στη Βουλή σε εφαρμογή και σε πλήρη συμβατότητα σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Το συγκεκριμένο ζήτημα, βέβαια, οδήγησε στην κορύφωση του αδιεξόδου στα τελευταία στάδια της διαπραγμάτευσης, προτού επικυρωθεί η αποτυχία του διαγωνισμού, με τους Αζέρους να ζητούν πολιτική λύση, με επιστολή που έστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα οι επενδυτές, την οποία δημοσιεύει το ΘΕΜΑ.

Διόλου τυχαίο ότι η ανακοίνωση βγήκε λίγο μετά τη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι επόμενοι χειρισμοί για το ΔΕΣΦΑ, όπου συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα. Επίσης, αναμένεται σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών να κλείσουν και οι όροι του επερχόμενου διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας:
«Τις τελευταίες ημέρες πλήθος στελεχών της ΝΔ, περιλαμβανομένου του Προέδρου της, κατηγορούν την κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα λόγο για «μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να βγούμε από την κρίση» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση διώχνει, αντί να προσελκύει επενδυτές».

Στην πραγματικότητα η υπόθεση του συγκεκριμένου διαγωνισμού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των χειρισμών της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, της οποίας ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε βασικό στέλεχος.

Υπενθυμίζουμε ότι βασική αιτία της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν οι αντιρρήσεις που εξέφρασε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), καθώς με βάση τους κοινοτικούς κανόνες θα πρέπει να διαχωρίζεται ο παραγωγός από τον διαχειριστή του δικτύου διανομής. Συνεπώς η πώληση του 66% ήταν πλέον αδύνατη και η εταιρεία θα έπρεπε να γίνει μέτοχος μειοψηφίας με νέους εταίρους.

Αντίθετη με τους κοινοτικούς κανόνες ήταν και η απόφαση της τότε κυβέρνησης να αυξήσει κατά 68% τα τέλη δικτύου, προσφέροντας «προίκα» 200 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ. Το καλοκαίρι, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ενσωμάτωσε την κοινοτική οδηγία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης, που προβλέπει μικρότερη αύξηση των τελών αλλά και πλήρη ασφάλεια στους επενδυτές για τους κανόνες υπολογισμού κόστους και κερδών στο μέλλον.

Στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να προσελκύσουν επενδυτές παραβιάζοντας το κοινοτικό δίκαιο; Ή μήπως οι μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται αφορούν τελικά την αλλαγή των κοινοτικών κανόνων;».

Η απάντηση της ΝΔ: Η κυβέρνηση διώχνει τις επενδύσεις

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, σχετικά με το Δελτίο Τύπου – «Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία», που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις επικρίσεις που αφορούν στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα του ΔΕΣΦΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προσελκύει νέους επενδυτές, αλλά διώχνει και αυτούς που είχε φέρει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι το 2014.  Μια συμφωνημένη από το 2014 αποκρατικοποίηση, που θα έφερνε 400.000.000 ευρώ στη χώρα και 2,5 δις σε επενδύσεις, δηλαδή δουλειές και επιπλέον έσοδα στα Δημόσια Ταμεία, τινάχτηκε στον αέρα εξαιτίας των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου, που είχε αναλάβει την αιγίδα της διαπραγμάτευσης.

Τώρα, ο κ. Σταθάκης και ο κ. Σκουρλέτης, για άλλη μια φορά, προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και - κατά τη γνωστή πια μέθοδο εξαπάτησης - να ρίξουν τις ευθύνες του “Βατερλό τους” στους άλλους και “στους κοινοτικούς κανόνες”.

Όταν ο κ. Σκουρλέτης δεσμευόταν, στις 2/6/2016, με δηλώσεις του για ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, δεν “έβλεπε” την παραβίαση των κοινοτικών κανόνων;

Πόσο ακόμη  θα ταλαιπωρούν την Ελλάδα και τους Έλληνες με τα ψεύδη τους;».

Ελένη Στεργίου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ