13 Δεκεμβρίου 2016

Ο άγρυπνος «φύλακας» των διαπραγματευτών

Μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να βάζει στο τέλος τις υπογραφές, αλλά καμιά διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο Χίλτον δεν ξεκινά και δεν ολοκληρώνεται αν δεν είναι εκεί ο... «κλειδοκράτορας» των διαπραγματεύσεων, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Από τη γενιά των 40ρηδών (και βγάλε) των συνεργατών του πρωθυπουργού, ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να κάνει τον «τροχονόμο» μεταξύ των υπουργών και των θεμάτων που εναλλάσσονται, στα ατελείωτα μαραθώνια παζάρια με την Ντέλια Βελκουλέσκου και τους υπολοίπους απεσταλμένους των θεσμών στη χώρα μας.

Αν και δεν θα βρει κανείς φωτογραφία του από δημόσια εμφάνιση, είναι η μόνιμη «σκιά» όλων των μελών της κυβέρνησης που έχουν παρελάσει τα τελευταία 2 χρόνια από το Χίλτον.

Ειδικά στις διαπραγματεύσεις όπως αυτές που ξεκινούν από σήμερα ξανά στην Αθήνα, που συνεχίζονται ατέρμονα πολλές φορές στις 3 ή στις 5 πριν ξημερώσει, όταν βγαίνουν τρεις-τρεις ή πέντε-πέντε οι υπουργοί από τη σύσκεψη με τους δανειστές χωρίς να ξέρουν τι έχουν υπογράψει και... «από πού φεύγουν», ενώ την ίδια ώρα μπαίνουν οι επόμενοι που παίρνουν σειρά μέχρι να χαράξει, ο κύριος Παπαγιαννάκος είναι εκεί για να τους «συντονίσει», να τους θυμίσει «τι παίζει», να τους κάνει «κούρα» με έναν καφέ στο «Βυζαντινό» ή να τους «μανατζάρει» πριν κλειστούν ξανά στο «κλουβί» με τους δανειστές.

Αν και πολλά από όσα συμβαίνουν εκεί φαντάζουν αφύσικα, ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Φιλοσοφία της Επιστήμης. Ξεκίνησε ως επιστημονικός συνεργάτης του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Προγράμματος και στην Επιτροπή Μελετών και Τεκμηρίωσης, αλλά μάλλον θα έχει ξεχάσει και ο ίδιος πόσα πολλά έλεγε το Πρόγραμμα του κόμματος, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας...

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/311558-o-afanis-iroas-tis-diapragmateisis,-dimitris-papagiannakos