09 Δεκεμβρίου 2016

Ν. Φίλης κατά Τσίπρα: Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να συγκροτεί κυβερνήσεις

Σε μια ηχηρή παρέμβαση προέβη ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς ουσιαστικά διαφοροποιήθηκε πλήρως από τη ρητορική της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητημάτων: συνεργασία με την αντιπολίτευση, σχέσεις με την Εκκλησία και το πρόσφατο ταξίδι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο.

Μάλιστα, ο κ. Φίλης επέρριψε ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα για το «σόου» στο ακριτικό νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κυπριακό και Καστελόριζο δεν πάνε μαζί. Αποτελεί ευθύνη της Κυβέρνησης να διασφαλίσει το πλαίσιο, με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς βιασύνη και παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα».

Αφού, λοιπόν, σήκωσε το γάντι προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, έβαλε εκ νέου στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό για τη στάση που κρατά απέναντι στην Εκκλησία, με την οποία φυσικά είχε κόντρα, κάτι που τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης. «Αν είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο εξουσίες, όπως η εκκλησιαστική εξουσία και να υποκλινόμαστε, να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες τη συγκρότηση κυβερνήσεων», σημείωσε με έμφαση και λίγο αργότερα εκτίμησε ότι «αυτά μας πάμε και σε άλλα θέματα αξιών, μας πάνε σε εθνικά ζητήματα».

Επανερχόμενος στο ζήτημα της Κύπρου, ζήτησε ουσιαστικά συνεργασία των κομμάτων, προκειμένου «όλοι να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου». «Τα κόμματα εκεί, το δεξιό και αριστερό συνεργάζονται, στην Ελλάδα καμιά συνεννόηση;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Καμιά ενημέρωση για να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου; Ούτε εκεί συνεννόηση;»

Αλέξανδρος Διαμάντης
http://www.liberal.gr/arthro/99643/politiki/2016/n-filis-kata-tsipra-den-einai-dunaton-i-ekklisia-na-sugkrotei-kuberniseis.html