23 Δεκεμβρίου 2016

Έτοιμος να ακυρώσει συμφωνία δισεκατομμυρίων με την Lockheed Martin για τα F-35 ο Τραμπ!

Επανήλθε χθες στο ζήτημα της παραγγελίας μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Lecheed Martin ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, υπονοώντας αυτή τη φορά πως μπορεί να την ακυρώσει για μια άλλη, πιο συμφέρουσα οικονομικά για τις ΗΠΑ.
Στο μήνυμά του γράφει πως το πολύ υψηλό κόστος της παραγγελίας της Lockheed Martin, που υπολογίζεται στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια τον οδήγησε να ζητήσει από την Boeing μια προσφορά για την κατασκευή μαχητικών τύπου F-18 Super Hornet, που θα μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν.

«Με δεδομένο το υπέρογκο οικονομικό κόστος, αλλά και τις οικονομικές υπερβάσεις του F-35, ζήτησα από την Boeing την τιμολόγηση ενός αεροσκάφους F-18 Super Hornet, με παρόμοιες δυνατότητες!», έγραψε το βράδυ της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ.


Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει καταφερθεί εναντίον της παραγγελίας των F-35 και στο παρελθόν, ασκώντας κριτική στο υπέρογκο κόστος - σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, μπορεί συνολικά να φτάσει και το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Έχει δηλώσει πως είναι «εκτός ελέγχου» και έχει υπονοήσει πως επί δικής του προεδρίας, θα επιχειρήσει να βρει τρόπους να εξοικονομήσει χρήματα από την συμφωνία αυτή.

Η κριτική του που ήδη έχει στραφεί τόσο κατά της Lockheed Martin όσο και κατά της Boeing έχει περάσει το μήνυμά του πως επί προεδρίας του ο Λευκός Οίκος θα αναδιανείμει την τράπουλα με τις μεγάλες επιχειρήσεις που «κάνουν δουλειές» με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Boeing Ντένις Μουίλενμπεργκ επισκέφτηκε την Τετάρτη τον νέο πρόεδρο στο θέρετρο Mar-A-Largo του Τραμπ στη Φλόριντα δηλώνοντας ότι το οικονομικό κόστος των 4 δισεκατομμυρίων του προγράμματος του προεδρικού αεροσκάφους θα επανεξεταστεί: «Η Boeing θα υλοποιήσει το πρόγραμμα με χαμηλότερο κόστος... Θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τον καλύτερο εξοπλισμό, με οικονομικά διαχειρίσιμο κόστος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Διαβεβαίωσα προσωπικά τον εκλεγμένο πρόεδρο εκ μέρους της Boeing».

Αυτή τη στιγμή η τιμή κάθε ενός από τα μαχητικά τύπου F-35 υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια, ενώ η εταιρία δηλώνει πως το ποσό θα πέσει στα 85 εκατ. δολάρια για το καθένα μέσα στα επόμενα 4 ή 5 χρόνια. Ήδη το Ισραήλ έχει παραλάβει τέτοιου τύπου αεροσκάφη, ενώ ο Καναδάς δήλωσε πως προς το παρόν πιθανόν θα αγοράσει Super Hornets, πριν αποφασίσει για τα F-35. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες συζητήσεις για ενδεχόμενη αγορά των μαχητικών αυτών από την Lockheed Martin, χωρίς πάντως να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας υπάρχουν προτάσεις και εισηγήσεις για αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών ή για εκσυγχρονισμό των υφισταμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.

H Lockheed Martin υπολογίζει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος εκτέλεσης της συγκεκριμένης παραγγελίας με τις ΗΠΑ θα διατηρήσει 38.900 θέσεις εργασίας μόνο στο Τέξας και περίπου 10.000 στο Κονέκτικατ.

Η μετοχή της Lockheed πάντως έπεσε 2%, ενώ της Boeing ανέβηκε κατά 0,67%, αμέσως μετά το tweet του Τραμπ.

Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως θα είναι η πρώτη φορά που ένας αμερικανός πρόεδρος θα προβεί σε ακύρωση στρατιωτικής παραγγελίας και εφόσον ο Τραμπ αποφασίσει να το προχωρήσει, θα πρέπει «να αντιλαμβάνεται πλήρως όλο το κόστος αντικατάστασης του ενός τύπου αεροσκάφους με ένα άλλο».