17 Ιανουαρίου 2017

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΑΚΗ-Χωρίς ογκολογικά φάρμακα το Λαϊκό-Κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ παρά τη γρίπη-Βίαια επεισόδια στο νοσοκομείο Αμαλιάδας

Εκτός ορίων βρίσκεται πλέον η κατάσταση σε ό,τι αφορά το πιο ευαίσθητο πεδίο του ΕΣΥ, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές και η έξαρση της γρίπης που οδηγεί πολλούς ασθενείς στις Εντατικές με βαριές επιπλοκές, έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στο σύστημα.

Η ύπαρξη και μόνο λίστας αναμονής για ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ μαρτυρά τις διαστάσεις του ζητήματος – μιας θλιβερής λίστας που μακραίνει επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), 78 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι χθες σε θαλάμους και διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων περιμένοντας να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι Εντατικής, ωστόσο αυτό κατέστη δυνατό για μόλις πέντε εξ αυτών!

«Πολλοί παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν. Μέρα με την ημέρα οι ασθενείς δεν εμφανίζονται στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι εικόνες που περιγράφουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία είναι σκληρές – και κυρίως θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών: «Τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν εικόνες νοσοκομείων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυξήθηκε η προσέλευση των ασθενών κατά 30% και η αναμονή ξεπερνάει τις 8 ώρες. Οι κλινικές των νοσοκομείων, ιδιαίτερα οι Πνευμονολογικές και οι Παθολογικές, είναι υπερπλήρεις. Νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς σε ράντζα και ταυτόχρονα ασθενείς σε άλλες κλινικές στη διασπορά. διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους και ράντζα εξαιτίας των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ».

«Παρκάρισμα» ασθενών και διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι ακολουθούνται πρακτικές σε ορισμένα νοσοκομεία που συρρικνώνουν περαιτέρω τις δυνατότητες για νοσηλεία όποιου την χρειάζεται. Αναφέρουν χαρακτηριστικά το λεγόμενο «παρκάρισμα» ασθενών στις ΜΕΘ, δηλαδή την εισαγωγή του χωρίς να δικαιολογείται από την κατάσταση της υγείας του. Αναφέρουν δε περιστατικό όπου στη ΜΕΘ του «Η ΕΛΠΙΣ» νοσηλεύεται ασθενής τους τελευταίους έξι μήνες με γεροντική άνοια, γεγονός που το αποδίδουν στις διασυνδέσεις των οικείων της.

Όσο τα επείγοντα περιστατικά αυξάνονται, τόσο μεγαλώνει η διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρουν ενδεικτικά την περίπτωση της Νάξου, η οποία παρότι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με 50.000 κατοίκους δεν διαθέτει σε πολλές βάρδιες κανένα ασθενοφόρο, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή των εκτάκτων περιστατικών. «Στη νυχτερινή βάρδια Κυριακή προς Δευτέρα 16/1/2017 δεν υπήρχε κανένα Ασθενοφόρο στο Νησί. Όταν δεν υπάρχει ασθενοφόρο το τηλέφωνο για τα επείγοντα περιστατικά καλεί στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νάξου. Τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε κλήση στα ΤΕΠ για τη διακομιδή επείγοντος περιστατικού από μαγαζί της πόλης. Η νοσηλεύτρια που απάντησε στην κλήση ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο και ότι θα πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί είτε με την Αστυνομία, είτε με ιδιωτικό μέσο. Μετά από λίγη ώρα κατέφτασε στα ΤΕΠ εξαγριωμένη γυναίκα και ζήτησε τη νοσηλεύτρια με την οποία μίλησε στο τηλέφωνο» καταγγέλθηκε στην ΠΟΕΔΗΝ. Το επεισόδιο έλαβε απρόσμενες διαστάσεις, δεδομένου ότι στα ΤΕΠ δεν υπάρχει φύλαξη προκειμένου να προστατεύσει προσωπικό και ασθενείς από βίαιες συμπεριφορές συνοδών ή/και ασθενών.

«Η εν λόγω γυναίκα αναζήτησε το άτομο με το οποίο μίλησε στο τηλέφωνο και την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει ασθενοφόρο και όταν η νοσηλεύτρια των ΤΕΠ της είπε ότι μαζί της μίλησε  άρχισε να την χτυπά βάναυσα και να την κυνηγάει στο χώρο των ΤΕΠ. Για να προστατευτεί από την βίαιη επίθεση μπήκε σε ένα χώρο των ΤΕΠ. Τελικά ο ασθενής για τον οποίο ζήτησε ασθενοφόρο έφτασε στο Νοσοκομείο με την Αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν σε μέθη. Εκείνη την ώρα οι Ιατροί των ΤΕΠ εξέταζαν Ασθενή με ισχαιμία ο οποίος είχε προσέλθει με δικό του μέσο συνοδεία συγγενούς λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου» αναφέρει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Βίαια επεισόδια στο νοσοκομείο Αμαλιάδας

Άλλο ένα περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς συνοδών ασθενών προς το προσωπικό των ΤΕΠ καταγράφηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας.  Το επεισόδιο έλαβε χώρα την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, στα Εξωτερικά Παθολογικά Ιατρεία του Νοσοκομείου. Την ημέρα αυτή εφημέρευε μόνος του ο Δ/ντής της Κλινικής που σημειωτέον είχε και την ευθύνη των ήδη νοσηλευομένων. Λόγω της έξαρσης της γρίπης και όχι μόνο, η αναμονή των ασθενών ήταν αρκετά μεγάλη. «Όμως μόνο ένας γιατρός -που μάλιστα εκείνη την ώρα είχε και περιστατικό με άτομο που μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ νεκρό-  δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσει γρηγορότερα τους ασθενείς. Συνοδός απαιτώντας την άμεση αντιμετώπιση του συγγενούς του γρονθοκόπησε τον γιατρό και τον καθύβρισε. Την ίδια μέρα απειλήθηκε και καθυβρίσθηκε και τραυματιοφορέας μεταφέροντας ασθενή σε φορείο επειδή ζήτησε από πλήθος αναμενόντων στο χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων να κάνουν στην άκρη να περάσει το φορείο. Λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τέτοιου είδους καταστάσεις από πολίτες που και αυτοί βέβαια για τον παραπάνω λόγο δεν παίρνουν τις υπηρεσίες που πρέπει. Η εξουθένωση (σωματική και ψυχολογική) είναι στο όριο» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς στο Λαϊκό νοσοκομείο!

Δεν υποβλήθηκαν στις αναγκαίες χημειοθεραπείες τους οι ογκολογικοί ασθενείς του νοσοκομείου Λαϊκό την περασμένη εβδομάδα λόγω έλλειψης φαρμάκων!

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), οι αρμόδιοι του νοσοκομείου ειδοποίησαν τους  καρκινοπαθείς ότι θα ακυρωθούν οι προγραμματισμένες θεραπείες λόγω ελλείψεων σε ογκολογικά φάρμακα.

«Η αναβολή των  θεραπειών μπορεί να έχει  δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους και σε κάθε περίπτωση συνιστά  παραβίαση  της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Επίσης, βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία την  ευαίσθητη  ομάδα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έρχονται από την επαρχία για να κάνουν τη θεραπεία τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί» αναφέρει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Υγειονομικό  προσωπικό και ασθενείς έχουν ενημερώσει τον ΙΣΑ, όπως υπογραμμίζει το προεδρείο του, το τελευταίο χρονικό διάστημα για σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να προμηθευτούν φάρμακα και υλικά που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ