28 Ιανουαρίου 2017

Εκπληκτικό! Δείτε πώς γυρίζει ο στρόφαλος ενός μοτέρ στις 20.000 rpm [vid]

Οι μικροσκοπικοί κινητήρες που χρησιμοποιούνται σε τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα, αεροπλάνα ή σκάφη μπορεί να μη σας γεμίζουν το μάτι. Αλλά αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος, η απόδοσή τους είναι εξωφρενική.

Στροφάρουν πολύ ψηλά, καμιά φορά ως και τις 50.000 rpm. Και χρησιμοποιούν νιτρομεθανόλη ως καύσιμο, το ίδιο που χρησιμοποιείται και στους κινητήρες των Funny Cars, της κορυφαίας κατηγορίας των αγώνων dragster με τα θηρία των 8.000 ίππων. Είναι αυτά τα πρωτότυπα μονοθέσια με το πλαστικό καβούκι που πιάνουν τα 160 km/h από στάση σε λιγότερο από 1”.

Στο video που βλέπουμε ο YouTuber johnnyq90, κατασκευάζει μόνος του από ένα κομμάτι πλεξιγκλάς ένα διάφανο καπάκι για το στροφαλοθάλαμο. Πιάνουν τα χέρια του, προφανώς. Η διαδικασία της κατασκευής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ανθρώπους που τους αρέσουν τα πάσης φύσεως μαστορέματα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι αυτό που βλέπουμε στη συνέχεια.

Αφού προσαρμόζει το καπάκι στον κινητήρα, βλέπουμε το στρόφαλο να περιστρέφεται ως και τις 20.000 rpm. Αν και η κατάσταση σε έναν κινητήρα αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας είναι πιο περίπλοκη, η εικόνα από το μικρό δίχρονο είναι εντυπωσιακή και μας επιτρέπει να καταλάβουμε τι ζόρι τραβάει ο στρόφαλος.


Mιχάλης Γεωργιάδης
http://www.drive.gr/news/tuning/paratirontas-apo-ta-diafana-toihomata-ton-strofalo-stis-20000-rpm-video#