04 Ιανουαρίου 2017

Η ΝΔ καταγγέλλει για κοινοτικά κονδύλια 4,7 δις ευρώ που λιμνάζουν

Για επικίνδυνη ολιγωρία κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία με δήλωσή της αναφέρει ότι υπάρχουν κονδύλια εκατομμυρίων για τους αγρότες όμως η κυβέρνηση δεν τα αξιοποιεί.
Συγκεκριμένα η κ. Αραμπατζή αναφέρει: «Επικίνδυνη είναι, πλέον, η ολιγωρία, που δείχνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020. Πλήττει βαριά την πρωτογενή παραγωγή και στερεί σημαντικούς πόρους από την εθνική οικονομία.

Αυτό επιβεβαιώνει και η δεύτερη παράταση, που έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την οριστικοποίηση των αιτήσεων για το υπομέτρο 6.1 “Εγκατάσταση Νέων Γεωργών” του νέου Προγράμματος.

Το μοναδικό υπομέτρο, εκτός της εξισωτικής, από το σύνολο των μέτρων του νέου κοινοτικού Προγράμματος για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, που “εδέησε” να προχωρήσει η Κυβέρνηση, στα δύο χρόνια της απόλυτης ανεπάρκειάς της, σέρνεται με ρυθμούς χελώνας, αν και είχε προδημοσιευτεί από τον Απρίλιο του 2016.

Ούτε τώρα, ακόμη και μετά την πρώτη παράταση, που έληγε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στάθηκε ικανή να διασφαλίσει την αυτονόητη εύρυθμη και έγκαιρη λειτουργία του σχετικού πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου οι υποψήφιοι να μπορούν να προχωρούν στην υποβολή του φακέλου τους.

Επιπλέον, όμως, όχι απλά καθυστερούν, αλλά – με την απαλοιφή της δεκαετούς δέσμευσης παραμονής στον αγροτικό τομέα – μετατρέπουν μία μακροχρόνια δράση ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας, σε “επίδομα” βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Στον “αέρα” βρίσκονται, επίσης, τα σχέδια βελτίωσης, τα προγράμματα επενδύσεων στις ιδιωτικές εκμεταλλεύσεις, τα μέτρα μεταποίησης, που δίνουν και την προστιθέμενη αξία στον γεωργικό τομέα, τα αγροτουριστικά προγράμματα, τα LEADER.

Η χώρα μας είναι ουραγός στην απορρόφηση, με ποσοστό 9,33% των πόρων, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 12,42%. Ακόμα και οι πληρωμές, που – μέχρι σήμερα -έγιναν, αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις του προηγούμενου Προγράμματος 2007 – 2013.

H Κυβέρνηση αφήνει να λιμνάζουν διασφαλισμένα κοινοτικά κονδύλια ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνολικά 6 δισεκατομμυρίων ευρώ με την εθνική συμμετοχή. Πιστοποιώντας έτσι την απόλυτη ανεπάρκειά της και τις ιδεοληπτικές εμμονές της σε βάρος του κόσμου της παραγωγής και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Υπάρχει, ήδη, κίνδυνος απώλειας κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, λόγω της αυστηροποίησης του πλαισίου του νέου Π.Α.Α., ως προς τους χρόνους απορρόφησης. Κίνδυνος που επιτείνεται από τη διαπιστωμένη ανετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων και προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία για την έγκαιρη πορεία υλοποίησης και των υπόλοιπων υπομέτρων του προγράμματος.

Είναι πια φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε τα αυτονόητα να διασφαλίσει. Η μόνη υπηρεσία, που μπορεί πλέον να προσφέρει στον τόπο, είναι να φύγει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα».