26 Ιανουαρίου 2017

ΞΥΔΑΚΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ! Οργή τουρκικού ΥΠΕΞ για τη μη έκδοση των 8-Εξέδωσαν νέο ένταλμα σύλληψης-Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Αντιδρώντας, η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των Τούρκων στρατιωτικών, μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων - Πώς αιτιολογεί την απόφασή του το ανώτατο δικαστήριο

Την απόφαση να μην προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, έλαβε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Υπέρ της απόφασης να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην γειτονική χώρα είχαν ταχθεί επιφανείς εκπρόσωποι του ελληνικού νομικού κόσμου.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν φθάσει στη χώρα μας (Αλεξανδρούπολη) με στρατιωτικό ελικόπτερο το περασμένο καλοκαίρι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Οι αρεοπαγίτες δεν έκαναν δεκτά τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
             
Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα   ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου είναι  αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.
Πάντως οι αποφάσεις και των τριών συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου ήταν ομόφωνες.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ, όμως θα κρατηθούν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρεμούν σε βάρος τους διοικητικά μέτρα ενόψει της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

Η αντίδραση της Άγκυρας: Ένταλμα σύλληψης για τους 8

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Τι δήλωσαν οι δικηγόροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών

Οι δύο συνήγοροι των 8 Τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδοθούν στην γείτονα χώρα οι «8», έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Χρίστος Μυλωνόπουλος

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.

Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.

Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Όμηρος Ζέλιος

«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 Παναγιώτης Τσιμπούκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πολιτικά υποκινούμενη η απόφαση

Στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την απόφαση που ορθώνει εμπόδια στο να εμφανιστούν απέναντι στην «ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη», τα άτομα αυτά, επιμένοντας ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου όπου κινδύνευσε η ζωή του προέδρου Ερντογάν και τραυματίστηκαν πάνω από 2.000 άτομα ενώ σκοτώθηκαν 248 πολίτες.

«Αυτή η στάση της Ελληνικής Δικαιοσύνης οδηγεί στην ατιμωρησία των εγκληματιών και στην παράβαση των δικαιωμάτων των θυμάτων ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Ελλάδα, ως μια χώρα που έζησε πραξικόπημα στο παρελθόν, δυστυχώς με αυτή την απόφαση, κατέπεσε σε χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να διωχθούν ποινικά και να εκδοθούν οι εγκληματίες, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμε ένδικα μέσα κατά της απόφασης αυτής» συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει:

«Μετά από αυτή η απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κίνητρα θα επανεξεταστούν οι διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας στον αγώνα κατά τις τρομοκρατίας, ενώ θα υπάρξει αντίκτυπος και στον κοινό μας έργο για περιφερειακά θέματα».

Ενταλμα σύλληψης ερήμην για τους 8

Την ίδια ώρα ένταλμα σύλληψης ερήμων των 8 Τούρκων στρατιωτικών εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Νέο αίτημα έκδοσης κατέθεσε η Τουρκία

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η αντίδραση της Αγκυρας δείχνει ότι η υπόθεση των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ηδη η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Σαμπάχ έκανε λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο» της ελληνικής Δικαιοσύνης.