18 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΑΛΟΦΟΡΕΤΟ ΓΙΔΙΑ! Bild: Νέο, πιο σκληρό Μνημόνιο χωρίς το ΔΝΤ προετοιμάζει ήδη ο Σόιμπλε!

Για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ετοιμάζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών έχουν διαρκέσει μήνες εξαιτίας των διαφορών αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ενέργειας καθώς επίσης και τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένος ότι θα συμμετάσχει μόνο εάν πρόκειται για το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και εφόσον περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη τη συμμετοχή του ΔΝΤ προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία του προγράμματος, αλλά το Βερολίνο αρνείται να χορηγήσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στην Κάτω Βουλή μία τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να λάβει μέρος.

Όπως υπενθυμίζει η Bild, o Σόιμπλε προηγουμένως είχε υποσχεθεί στην Bundestag ότι το πακέτο διάσωσης θα προχωρούσε μόνο στην περίπτωση που θα συμμετείχε το ΔΝΤ σε αυτό .

Η γερμανική εφημερίδα χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της, αναφέρει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως το κενό που θα αφήσει η αποχώρηση του ΔΝΤ θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ η τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Bundestag πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Να σημειώσουμε ότι μόλις προχθές ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην WSJ είχε δηλώσει πως το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας είχε συμφωνηθεί με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως επισήμανε ο Wolfgang Schaeuble «σε περίπτωση που δεν καταλήξουμε σε ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης (των βημάτων που πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος) και το ΔΝΤ ακουλουθήσει τις συνέπειες από αυτή την εξέλιξη, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι θα συμμετέχει το ΔΝΤ».

«Και αν τερματιστεί», εξήγησε ο κ. Schaeuble, «τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία θα πρέπει να βρούμε ένα καινούριο», τονίζοντας ότι πρόκειται για κάτι που «δεν θα συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση».

Όπως πρόσθεσε, «αλλά θα ήμουν εντελώς ψύχραιμος. Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να το συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με το εάν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος».