«Πάρτι» εκατομμυρίων έχει στηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα έργα για την κατασκευή και τη συντήρηση των γραμμών μεταφοράς και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.
Μεγάλες εταιρείες κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ, ποντάροντας στις… εκπτώσεις, ενώ μικρές κατασκευαστικές γιγαντώθηκαν χάρη στην τεχνογνωσία που απέκτησαν στα συγκεκριμένα έργα, τα οποία αφορούν στους πυλώνες και στις κολώνες της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Στο… πάρτι εκατομμυρίων συμμετείχαν ή/και συμμετέχουν εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι της ΔΕΗ ή συγγενικά τους πρόσωπα που… συμπτωματικά συμμετέχουν σε κάποιες από τις εργολήπτριες εταιρείες.
Το πιο πρόσφατο «πάρτι» στήθηκε στις αρχές του 2015, όταν ήταν σε εξέλιξη ο τελευταίος διαγωνισμός του ΔEΔΔHE για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα συνολικά 56 εργολαβιών, σχετικά με τα δίκτυα διανομής ρεύματος σε ισάριθμες περιοχές της χώρας, προϋπολογισμού 599,35 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς ΦΠA). Λόγω των «χρυσοφόρων» εργολαβιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι διεκδικητές εργολάβοι επιδόθηκαν σε έναν… πόλεμο εκπτώσεων, με αποτέλεσμα το τίμημα να πέσει στα 344,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος όρος των εκπτώσεων για τις 56 εργολαβίες διαμορφώθηκε στο 40,1%.
Οι μικρές και μεσαίου μεγέθους κατασκευαστικές εταιρείες κατάφεραν να αποσπάσουν τις περισσότερες από τις 56 χρυσοφόρες εργολαβίες. Πρωταγωνιστής ήταν εργολάβος που είχε αναλάβει 11 περιοχές, μεταξύ των οποίων 5 της Αττικής, καθώς πρόσφερε το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης, το οποίο έφτασε στο αστρονομικό ποσοστό του 52% για τα δίκτυα της Αθήνας και του 51% για τα δίκτυα του Πειραιά.
Ο μέσος όρος των εκπτώσεων που έδωσε η εταιρεία ήταν 46,8%! Κερδισμένες ήταν και άλλες εταιρείες, που είχαν αναλάβει εργολαβίες με σημαντικές εκπτώσεις. Εκτός από τις σημαντικές εκπτώσεις που έδωσαν οι επιχειρήσεις (σε σχέση με μεγάλες εταιρείες του κλάδο των κατασκευών), κέρδισαν τους διαγωνισμούς λόγω και των τεχνικών κριτηρίων, καθώς οι περισσότερες είχαν αναλάβει πλήθος αντίστοιχων εργολαβιών ΔEH ή ΔEΔΔHE στο παρελθόν. Άρα, με τα «τεχνικά κριτήρια» διαιωνίζεται η πρωτοκαθεδρία τους, που δια- τηρείται εδώ και δεκαετίες στον τομέα των εργολαβιών της ΔΕΗ.
Η… πατέντα των αναπροσαρμογών
Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τους υπευθύνους της ΔΕΗ είναι κατά πόσο οι εκπτώσεις αυτές είναι πραγματικές και όχι «στα χαρτιά», καθώς στη συνέχεια γίνεται αναπροσαρμογή του τιμήματος μέσω της… πατέντας των παρατάσεων των συμβάσεων, οπότε η έκπτωση πάει περίπατο!
Έτσι, αν και ο αρχικός προϋπολογισμός των 600 εκατομμυρίων ευρώ έπεσε στα 344,5 εκατ. ευρώ λόγω των εκπτώσεων, είναι άγνωστο αν θα ισχύσει (και τις περισσότερες φορές δεν ισχύει) – πόσω μάλλον όταν με αποφάσεις του ΔΣ του ΔEΔΔHE παρατάθηκε η διάρκεια ισχύος των υφισταμένων 69 εργολαβιών κατασκευής έργων δικτύων, «με επαύξηση του συμβατικού τιμήματος εντός του συμβατικού δικαιώματος προαίρεσης του 50%, ανά οποιαδήποτε εργολαβική περιοχή, εφόσον υπάρξει ανάγκη επαύξησης του αντικειμένου εργασιών».
Όμως, κατά πόσο η εκάστοτε διοίκηση της ΔΕΗ μπορεί να διερευνήσει τυχόν διασπάθιση κονδυλίων, όταν ακόμα και εργαζόμενοί της μετατρέπονται σε… εργολάβους; Εξηγούμαστε: Ο πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα στους εργολάβους της ΔΕΗ έχει επεκταθεί ακόμα και σε εργαζομένους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται, όπως φαίνεται, τα τρωτά σημεία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Εργαζόμενοι φτάνουν στο σημείο να αναλαμβάνουν και έργα της ΔΕΗ ως εργολάβοι και μάλιστα δουλεύουν ως εργολάβοι για τη ΔΕΗ, με τον μισθό που παίρνουν από αυτήν! Αυτό το σκάνδαλο αφορά και στο κομμάτι των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ, σε σχέση με τις εργολαβίες που τοποθετούν κολώνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηλεκτρολόγου της ΔΕΗ στα τέλη του 2012, ο οποίος εντοπίστηκε από συναδέλφους του να δουλεύει σε ιδιωτική εργολαβία και μάλιστα την ώρα της κανονικής του εργασίας στη ΔΕΗ!
Εργαζόμενος περιγράφει σε επιστολή του προς την Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ στις 28/12/2012 τα εξής: «Όλοι σχεδόν ήξεραν στην Περιοχή Αθήνας και πολύ περισσότερο ήξεραν για τα φαινόμενα αυτά οι συνάδελφοι της διοίκησης της περιοχής και του ΔΕΔΔΗΕ. Ξέρετε και εσείς πολύ καλά πως δεν είναι το μοναδικό γεγονός στη ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ότι, αντιθέτως, παρόμοιες καταστάσεις με εργαζόμενους ή συνταξιούχους ευδοκιμούν και σε πολλές άλλες περιοχές. Αυτή η γενικευμένη παραβατικότητα δεν είναι τυχαία, αλλά παράγωγο των ιδεών που έχουν καλλιεργηθεί, των πολιτικών οι οποίες ασκούνται και της δομής της επιχείρησης που ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα και μετατρέπει τους εργαζομένους σε απλά όργανα εκτέλεσης εντολών».
Ο εργαζόμενος αποκάλυψε το κοινό… μυστικό όσων ξέρουν για τα έργα της ΔΕΗ: Ότι η επέκταση ή η συντήρηση του δικτύου της ανατίθενται επί δεκαετίες σε κλειστό αριθμό τεχνικών εταιρειών, στις οποίες έχουν είτε άμεση είτε έμμεση σχέση συγγενικά πρόσωπα εργαζομένων στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Μάλιστα, κάποιοι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν θέσεις στις εταιρείες των εργολάβων, όταν παίρνουν σύνταξη από τη ΔΕΗ. Στο παρελθόν έγιναν επώνυμες καταγγελίες για «περιττές» εργολαβίες επεκτάσεως δικτύου στην περιοχή του Αλιβερίου. Οι καταγγελίες αυτές ερευνώνται τώρα από τη ΔΕΗ.
Του Βασίλη Τζήμτσου
Δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14/1