04 Ιανουαρίου 2017

Λογοθεραπευτές: Μας οδηγούν στον αφανισμό και την εξαθλίωση

Την απόφασή τους να μην υπογράψουν τη σύμβαση που προτείνει από 1ης/1/2017 ο ΕΟΠΥΥ και αφορά την Ειδική Αγωγή γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους... ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, ο Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Ειδικών Παιδαγωγών, το Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος, ο Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος, το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες, καθώς και ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο «για σύμβαση που οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους Ασφαλισμένους και στα Παιδιά αυτών!».

Αναλυτικά στο δελτίο Τύπου αναφέρεται:

Σήμερα, στις 03/01/2017, συνεδριάσαμε οι παρακάτω Σύλλογοι Ειδικής Αγωγής:
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών (Π.Σ.Λ.)
  • Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων-Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Λ.Ε.)
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Ειδικών Παιδαγωγών (Π.Ε.)
  • Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος (Σ.Λ.Λ.Ε.)
  • Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος (Ε.Σ.Λ.Λ.Ε.)
  • Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες
  • Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών 
Και συναποφασίσαμε τα κάτωθι:

1) Την άρνηση της απεχθούς σύναψης συμβάσεως που προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στις 23/12/2016, η οποία υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους Ασφαλισμένους και στα Παιδιά αυτών!

2) Άμεση συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κύριο Παύλο Πολάκη!

3) Οργάνωση κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών παροχών υπηρεσίας και συνθηκών εργασίας!

Ζητούμε τη συμπαράσταση των Γονέων, των Συλλόγων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και των υπόλοιπων Επαγγελματικών Κλάδων που πλήττονται από τις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας!

Ανοιχτή επιστολή από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών

Αξίζει να αναφερθεί ότι δύο ημέρες πριν από το τέλος του 2016 με ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών προειδοποιούσε για τις αλλαγές που επέρχονταν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να αλλάξει την παροχή υπηρεσιών υ̟ποβαθμίζει την ουσιαστική ποιότητά τους και ταυτόχρονα απαξιώνει τους λογοθεραπευτές», αναφερόταν μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Αναλυτικά το περιεχόμενό της:

Ως μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, αλλά και ως επαγγελματίες λογοθεραπευτές, θα θέλαμε και οφείλουμε να σας ενημερώσουμε με την παρούσα επιστολή για τις ριζικές αλλαγές στις οποίες ο ΕΟΠΥΥ προτίθεται να προβεί από 1ης Ιανουαρίου 2017 στην παροχή των άνω υπηρεσιών, γνωρίζοντας ότι μέχρι την ώρα που συντάσσεται αυτό το κείμενο, δεν έχει προβεί σε επίσημες διαδικασίες γνωστοποίησης τους προς εσάς.

Παραμονές Χριστουγέννων και με αιφνιδιαστικό τρόπο ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη, για την τετελεσμένη απόφαση που εξαναγκάζει τους επαγγελματίες λογοθεραπευτές να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, από 1/1/2017, οι οποίες θα αποτελούν προϋπόθεση για την κάλυψη των δαπανών ειδικής αγωγής. Αρχικά να σας ενημερώσουμε πως αυτό θα ήταν θεμιτό και ευπρόσδεκτο, αν οι όροι που έθετε ο ΕΟΠΥΥ ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, της ουσιαστικής διευκόλυνσης των γονέων και της συνεργασίας με τους ειδικούς.

Δυστυχώς όμως, ο τρόπος με τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να αλλάξει την παροχή υπηρεσιών υ̟ποβαθμίζει την ουσιαστική ποιότητά τους και ταυτόχρονα απαξιώνει τους λογοθεραπευτές:

- υποβαθμίζει και καταργεί στην ουσία τις θεραπευτικές παρεμβάσεις

- υπονομεύει την επιστήμη η οποία ορίζει το πλαίσιο, τον τρόπο και το περιεχόμενο της θεραπευτικής παρέμβασης

- υπονομεύει το μέλλον των παιδιών με δυσκολίες.

Πιο συγκεκριμένα,

- αναδιαρθρώνει τα ποσά αποζημίωσης για τις θεραπείες Χ ΡΙΣ να αλλάζει το υπάρχον «πλαφόν» των 250 ευρώ συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι θέτει ανεξέλεγκτους περιορισμούς στο είδος, τη συχνότητα αλλά και τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών.

- υποχρεώνει στη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος και πλαφόν στις συνεδρίες το οποίο δεν θα επιτρέπει στους θεραπευτές να διαμορφώνουν τα θεραπευτικά προγράμματα των παιδιών όπως πρέπει, αλλά θα επιβάλλεται να διαμορφώνονται όπως «βγαίνει» το πλαφόν, π.χ. ενδεχομένως το πλαφόν να φτάνει για τον μισό μήνα μόνο, κ.λπ.

- υποχρεώνει σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εγκρίσεων και ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει αυτό από 1ης Ιανουαρίου, ούτε τι θα γίνεται με τις θεραπείες των παιδιών μεταξύ των εγκρίσεων, τα οποία διαφαίνεται ως σοβαρό ενδεχόμενο να μένουν εκτός θεραπειών μέχρι την επόμενη επανέγκριση

- ως τελικό αποτέλεσμα, υπονομεύει τη σταθερότητα και το θεραπευτικό πλαίσιο των παιδιών, που πολύ καλά γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι για την επιτυχία της θεραπείας.

- Αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για οριζόντιες περικοπές στο γενικό κονδύλι για την ειδική αγωγή και άρα και του πλαφόν που τελικά θα προορίζεται κάθε μήνα αλλά και ετησίως, για τις ανάγκες των παιδιών στο σύνολο της ειδικής αγωγής

Επιπροσθέτως, οι όροι σύμβασης με τους λογοθεραπευτές που θέτει ο ΕΟΠΥΥ αυτήν τη στιγμή είναι επαχθείς. Πιο συγκεκριμένα,

- θα επιβάλλει υποχρεωτικές γερές εκπτώσεις στα οφειλόμενα δεδουλευμένα στους ειδικούς (rebate)

- θα εφαρμόζει τον μηχανισμό της αυτόματης επιστροφής, καθώς θα καθορίζει τις αποζημιώσεις των ειδικών με βάση τα εκάστοτε διαθέσιμα ποσά, άγνωστο πόσα, αλλά και πότε, χωρίς όμως να δεσμεύεται με ρήτρα. Συνέπεια, οι ειδικοί χάνουν οποιοδήποτε έλεγχο των απολαβών που δικαιούνται για την δουλειά που έχουν φέρει εις πέρας (clowback).

Γνωρίζετε πως, μέχρι τώρα, είχατε τη δυνατότητα να εμπιστευτείτε το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού σας επιλέγοντας ελεύθερα την/τον εξειδικευμένη/ο λογοθεραπεύτρια/λογοθεραπευτή η οποία/οποίος έχει εκπαιδευτεί:

• να βλέπει το κάθε παιδί και την οικογένειά του σαν μια ξεχωριστή περίπτωση που χρειάζεται εξατομικευμένη και σφαιρική φροντίδα

• να αξιολογεί το κάθε περιστατικό και τις ανάγκες του

• να θέτει θεραπευτικούς στόχους

• να εκτιμά την πορεία και την έκβαση της θεραπείας

• να συνεργάζεται με άλλους ειδικούς

• και ΟΧΙ να εκτελεί απλώς θεραπευτικές πράξεις.

Όλα τα παραπάνω δεν μας επιτρέπουν ούτε να συναινέσουμε στην έκ̟πτωση της ̟ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, ούτε και να ε̟πιβιώσουμε ως ε̟παγγελματίες υπό αυτές τις συνθήκες. Επιπροσθέτως, καταθέτουμε την γνώμη πως ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο προφασίζονται κοινωνικές παροχές, χωρίς όμως να μεριμνούν για την πρόσληψη λογοθεραπευτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Ειδική Αγωγή, στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία, στα ΚΕΔΔΥ και στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, στα οποία όπως κάποιοι ήδη γνωρίζετε, για τη διαδικασία της διάγνωσης και της γνωμάτευσης, οι γονείς θα χρειάζεται να περιμένετε για ραντεβού από 6, 9 ή και 12 μήνες.

Αν στόχος είναι η ενίσχυση του ασφαλιζόμενου και της ειδικής αγωγής, περιμένουμε την άμεση πρόσληψη ειδικών θεραπευτών οι οποίοι ως δημόσιοι λειτουργοί θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες αξιολόγησης και θεραπείας, χωρίς καμία επιβάρυνση και καθυστέρηση.

Περιμένουμε επίσης, έλεγχο για την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής στις ΜΚΟ, και Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας, για την ποιότητα και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, ειδικά καθώς οι ΜΚΟ και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, λαμβάνουν και αυτά ένα μεγάλο ποσοστό της κρατικής δαπάνης για την ειδική αγωγή.

Αγαπητοί γονείς, έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται νούμερα δαπανών, δηλώνοντας πως οι δαπάνες για λογοθεραπείες απέχουν πολύ από τις δαπάνες για τις υπόλοιπες θεραπείες ειδικής αγωγής και τις ιατρικές πράξεις. Να υπενθυμίσουμε πως έγκριση για τις δαπάνες της λογοθεραπείας και τον συγκεκριμένο και απαιτούμενο αριθμό συνεδριών γίνεται από δημοσίους φορείς (νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας) και οι λογοθεραπευτές απλώς εξυπηρετούν τις εγκρίσεις αυτές.

Συνεπώς, ο έλεγχος θα πρέπει να ξεκινήσει από τους φορείς που εγκρίνουν και να μην αιωρούνται αόριστες κατηγορίες γενικευμένες για ολόκληρους κλάδους της ειδικής αγωγής, διότι αυτό απλώς αποτελεί λάσπη! Η χορήγηση των δαπανών της λογοθεραπείας γίνεται επίσης από δημοσίους φορείς (ταμεία) που οφείλουν να ελέγξουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ η έγκριση του ύψους των δαπανών έχει θεσμοθετηθεί από την πολιτεία με συγκεκριμένο πλαφόν και δεν είναι απεριόριστη. Αυτό που ̟πραγματικά επομένως υπονοείται και προετοιμάζεται, είναι η μείωση των συνολικών δα̟πανών για την ειδική αγωγή, εξυπηρετώντας μνημονιακές διαδικασίες αξιολόγησης του κράτους και προαπαιτούμενα από τους δανειστές της χώρας.

Γνωρίζετε καλύτερα από όλους τη σημαντικότητα της διαφύλαξης και προάσπισης της ειδικής αγωγής για τα παιδιά μας. Σας καλούμε να συνταχθείτε μαζί μας, να αντιδράσουμε στην αιφνιδιαστική υ̟ποβάθμιση των ̟παροχών, στο ̟ πάγωμα και την διακο̟πή των θερα̟πειών μέσα α̟πό εκβιαστικά διλήμματα, αλλά και το αβέβαιο μέλλον της π̟αροχής υ̟πηρεσιών ειδικής αγωγής σε ̟παιδιά και σε εφήβους.

Κοινή ανακοίνωση των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή
Την ίδια ημέρα με κοινή ανακοίνωση το σύνολο των συλλόγων εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή ζητούσε από τον ΕΟΠΠΥ να παραταθεί το μέχρι τότε ισχύον καθεστώς ώστε μέσω του διαλόγου να βρεθεί κοινή λύση.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση ανέφερε:

Εμείς, οι σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών-­επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε σχέση με την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’όνομα «δημόσια διαβούλευση»-­ συνολικής διάρκειας 4 ημερών συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών-­ για τη κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής»-­ δηλαδή με εμάς-­ μέχρι τις 30/12/16.

Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ .

Ταυτόχρονα, στο Ν.4447 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2016 -­‐ Άρθρο 34 διατυπώνονται οι προϋποθέσεις για οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή,: Όταν η πραγματικά απαιτούμενη δαπάνη ξεπερνά την προβλεπόμενη, θα εφαρμόζεται οριζόντια περικοπή– κοινώς επονομαζόμενη “ κόφτης”, το δε ποσό που λείπει θα αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, δηλ από εμάς -­‐ “claw back”-­. Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτά τα δεδομένα.

- Δεδομένου ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ-­ χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής ( γονείς & παιδιά) κινδυνεύουν να βρεθούν από 1/1/2017 χωρίς κάλυψη της δαπάνης για τις υπηρεσίες αυτές,

- Δεδομένου ότι επιχειρείται οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή,

- Δεδομένου ότι επιδιώκουμε, παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής,

1) Καλούμε τον ΕΟΠΥΥ να ορίσει παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κάλυψης δαπανών “Ειδικής Αγωγής” για τους ασφαλισμένους, ελάχιστης διάρκειας 3μήνου κατά το οποίο θα μας δοθεί η ευκαιρία να διαπραγματευτούμε ουσιαστικά και να δρομολογήσουμε τις προϋπόθεσεις για μια δίκαιη σύμβαση που θα διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής”.

2) Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει σοβαρά το καθεστώς χρηματοδότησης των δαπανών “Ειδικής Αγωγής” όπως ορίζεται στο Ν 4447/2016.

3) Καλούμε τους γονείς και τις οικογένειες που μας έχουν επιλέξει) και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας να στηρίξουν την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για τους ίδιους και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής” και , τέλος ,

4) Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στους περίπου 2000 χώρους και δομές παροχής υπηρεσιών “Ειδικής Αγωγής“ να συνταχθούν μαζί μας για να πετύχουμε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”.

Αιφνιδιασμός για τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής
Σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου 2016, οι επαγγελματίες Υγείας ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ο ΕΟΠΠΥ ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για διαβούλευση, καθώς δεν παρείχε ούτε μια ολόκληρη εργάσιμη ημέρα επεξεργασίας της σύμβασης. Μιας σύμβασης που αφενός, όπως αναφέρουν, είναι καταχρηστική (δικαιώματα μόνο στον ΕΟΠΥΥ και υποχρεώσεις-κυρώσεις μόνο στους επαγγελματίες) και αφετέρου είναι ασαφής και χωρίς καμία επεξεργασία (copy-paste άλλων συμβάσεων, καθώς σε παράγραφο αναφέρονται «οπτικά είδη»).

Παράλληλα, όπως λένε, η σύμβαση αυτή δημιουργεί εκ νέου «κλειστά επαγγέλματα», σε μια ελεύθερη αγορά. Δεν υπολογίζονται λοιπόν, οι πραγματικές ανάγκες των εξυπηρετούμενων (κατά βάση ανήλικα παιδιά), των επαγγελματιών, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών στο χώρο της ειδικές αγωγής. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες Υγείας, η σύμβαση το μόνο που θα επιφέρει είναι γονείς και παιδιά χωρίς υποστήριξη, εργαζόμενους χωρίς εργασία και για πολλοστή φορά επιχειρήσεις με λουκέτα!

Αναλυτικά...

«Παραμονές Χριστουγέννων και χωρίς καμία προειδοποίηση μας ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Σ. Μπερσίμη ότι επίκειται η υπογραφή συμβάσεων με τους λογοθεραπευτές από 1/1/2017 το οποίο θα αποτελεί προϋπόθεση για την κάλυψη δαπανών για την ειδική αγωγή.

Η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών με διαταραχές λόγου και επικοινωνίας, παιδιών με αυτισμό, βαρηκοΐα-κώφωση, σπαστική τετραπληγία, νοητική υστέρηση, κλπ κορυφώθηκε με την απρόσμενη ανακοίνωση ότι η δαπάνη για συνεδρίες λογοθεραπείας θα αποδίδεται σύμφωνα με το ισχύων καθεστώς μόνο μέχρι 31/12/2016.

Από το 1982 παρέχουμε στην Ελλάδα υψηλού επιπέδου και ποιότητας υπηρεσίες στα περιστατικά μας, μέσα από ένα περιβάλλον διασφάλισης, φροντίδας, ενημέρωσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, των παγκόσμιων επιστημονικών συλλόγων ( IALP, CPLOL κ.λ.π.) των οποίων είμαστε μέλη.

Μέχρι τώρα, οι γονείς είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν τον εξειδικευμένο λογοθεραπευτή, στον οποίο μπορούσαν και να εμπιστευτούν το θεραπευτικό πρόγραμμα του παιδιού τους. Δυστυχώς αυτή η επιλογή χάνεται και οδηγεί την παροχή θεραπευτικών υπηρεσιών σε αβέβαιο καθεστώς ως προς την ποιότητα.

Μέσα από μια προσχηματική διαδικασία «διαβούλευσης» πέντε ημερών (από 23/12/16 μέχρι 27/12/16) εν μέσω αργιών, μας ζητάνε να συρθούμε σε μια συμφωνία η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της προσφερόμενης υπηρεσίας. Πώς να συναινέσουμε σε μια τέτοια αλλαγή όταν γνωρίζουμε πως ο κινητήριος μοχλός της είναι η ΜΕΙΩΣΗ των ΔΑΠΑΝΩΝ η οποία, όσο και αν το αρνούνται, γνωρίζουν πως σημαίνει και ταυτόχρονη ΜΕΙΩΣΗ της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα (άτομα με αναπηρία, παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες κ.α).

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ εμπαίζει τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής και τους ασφαλισμένους τους με το πρόσχημα μιας δημόσιας διαβούλευσης η οποία κάθε άλλο παρά δημόσια είναι. Δημόσια διαβούλευση σημαίνει πως όλες οι απόψεις δημοσιοποιούνται και είναι διαθέσιμες σε ένα δημόσιο βήμα προσβάσιμο και ανοιχτό σε όλους. Με την αποστολή των προτάσεων σε ένα «κλειστό» και ελεγχόμενο λογαριασμό email οι προτάσεις που κατατίθενται είναι γνωστές και ελεγχόμενες μόνο από όσους έχουν πρόσβαση στον συγκεκριμένο λογαριασμό χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αποτύπωσης της όποιας τάσης δημοσίως. Θα έχουν μόνο αυτοί το προνόμιο να γνωρίζουν τι προτείνουν οι ενδιαφερόμενοι. Αυτό ΔΕΝ είναι δημόσια διαβούλευση. Είναι εντελώς προσχηματικό. Πού είναι το κράτος πρόνοιας που φροντίζει για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες;

Επιπλέον, η σύναψη της προτεινόμενης (και στην ουσία επιβαλλόμενης) σύμβασης θα οδηγήσει στην ανεργία τους επιστήμονες του κλάδου μας, σε αδυναμία αποπληρωμής των ασφαλιστικών μας εισφορών και των υποχρεώσεων μας στην εφορία.

Επίσης θα οδηγήσουν:

Στην πλήρη κατάρρευση του θεραπευτικού έργου

Στην έκπτωση του επιπέδου των παρεχομένων υπηρεσιών

Στην παύση/πάγωμα των υπηρεσιών λόγω του αιφνίδιου της πρότασης χωρίς να υπάρχει μεταβατικό στάδιο

Στην ώθηση των ασφαλισμένων προς τα πλαίσια αβέβαιης ποιότητας παροχής υπηρεσιών που χρόνια λυμαίνονται το χώρο

Προτείνουμε την άμεση απόσυρση του κειμένου της διαβούλευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η άρνηση της σύναψης συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ από τους ειδικούς του κλάδου μας είναι μονόδρομος .»
Πηγή: real.gr