04 Ιανουαρίου 2017

ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Μπέπε Γκρίλο προτείνει... λαϊκό δικαστήριο -Για να κρίνει τα λάθη των μέσων μαζικής ενημέρωσης

Την δημιουργία μιας «λαϊκής επιτροπής η οποία θα κρίνει τα λάθη των μέσων μαζικής ενημέρωσης», ζήτησε ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.

«Προτείνω να συσταθεί μια λαϊκή επιτροπή η οποία να καθορίζει αν οι ειδήσεις που μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης είναι αληθείς», έγραψε σήμερα ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο ιστολόγιό του. Σύμφωνα με τον Γκρίλο, την επιτροπή αυτή θα πρέπει να συνθέσουν «πολίτες που θα επιλέγονται με κλήρωση, οι οποίοι θα διαβάζουν τα άρθρα των εφημερίδων και θα παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων».

Η Ιταλική Ομοσπονδία Τύπου, σε ανακοινωθέν της, «βεβαιώνει τον Μπέπε Γκρίλο ότι αν η πρότασή του υλοποιηθεί, η Ιταλία, από την 77η θέση στον κόσμο της κατάταξης για τον σεβασμό της ελευθεροτυπίας, θα περάσει στην 154η θέση». Η Ομοσπονδία Τύπου προειδοποιεί εναντίον ενός «γενικευμένου λιντσαρίσματος των δημοσιογράφων» και υπογραμμίζει ότι απειλές σαν αυτές «προκαλούν την καταβαράθρωση της χώρας στις διάφορες διεθνείς κατατάξεις» που αφορούν την ελευθερία του Τύπου.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων είναι της άποψης ότι οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις πρέπει να αποκαθιστούν με έμφαση την αλήθεια, κάθε φορά που μεταδίδουν ή δημοσιεύουν μια είδηση η οποία αποδεικνύεται ψευδής.

Στο μεταξύ, οι εγγεγραμμένοι στο Κίνημα Πέντε Αστέρων ενέκριναν μέσω διαδικτύου, με ποσοστό 91%, τον νέο κώδικα δεοντολογίας του, που πρότεινε ο ίδιος ο Γκρίλο. Στα κύρια σημεία του, ο κώδικας προβλέπει ότι οι «Πεντάστεροι» οι οποίοι έχουν εκλεγεί σε πολιτικά και θεσμικά αξιώματα, στο εξής, δεν θα πρέπει να παραιτούνται αυτόματα, σε περίπτωση που τους αποσταλεί δικαστική κλήση σε απολογία. Θα είναι υποχρεωμένοι, βέβαια, να πληροφορούν τους ιθύνοντες του Κινήματος, οι οποίοι θα αποφασίζουν κατά περίπτωση. Παραμένει, όμως, η υποχρέωση παραίτησης για όποιον ευθύνεται για αδικήματα τα οποία διαπράττονται με δόλια συμπεριφορά και μεθοδεύσεις.