04 Ιανουαρίου 2017

Οι παγίδες της πληρωμής σε δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ

Παγίδες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που ξεκινά με έλλειμμα 1 δισ ευρώ, κρύβει η δυνατότητα μερικής αποπληρωμής των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ο τελικός λογαριασμός θα είναι «φουσκωμένος».

Οι περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που προέρχονται από τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ θα λάβουν ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές του 2017, τις οποίες θα έχουν το δικαίωμα σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταποκριθούν να πληρώνουν έναντι κάθε μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου η έναντι πληρωμή θα έχει τσουχτερό τόκο (8%), δεν θα παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα και σε καμία περίπτωση δεν «παγώνουν» κατασχέσεις για παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι νέες εισφορές θα ξεκινούν με ποσοστά 21,2% για τους αγρότες, 26,95% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 37,95% για τους επιστήμονες, με κατώτατα ποσά από 87 ευρώ το μήνα για τους αγρότες με ετήσιο εισόδημα ως 4.923 ευρώ, από 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα ως 7.033 ευρώ και από 222 ευρώ για επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς δικηγόρους).

Οσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα καταβάλουν αντίστοιχα και μεγαλύτερες εισφορές.

Βάση υπολογισμού των εισφορών θα είναι το εισόδημα του 2015 και όταν δηλωθεί το εισόδημα του 2016 θα γίνει και ο επανυπολογισμός και θα ακολουθήσει συμψηφισμός μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εκτυπώσουν τις νέες εισφορές ως τις 31/1/2017, με τη χρήση των κωδικών τους στο Taxis, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πληκτρολογώντας στον υπολογιστή τους την ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr.

Θα πρέπει να πληρωθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ.

http://www.lykavitos.gr/archives/442328