Όχι σε δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους έτσι ώστε τα μέτρα στήριξης απασχόλησης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση από το non paper της κατά τη διάρκεια του Eurogroup να μην έχει τη μορφή δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς θα αποτελούσε μια ακριβή χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με το non paper που κυκλοφόρησε από το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου «πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Commission, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.
Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, την ετήσια ανάλυση της Επιτροπής για την οικονομική κατάσταση των 27 κρατών μελών της (πλην της Ελλάδος που λόγω προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνεται), αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων για στήριξη της εργασίας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Συνεπώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει πώς μπορεί να αποφευχθεί η μορφή δανείου, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο το τι εναλλακτική υπάρχει.
Ερωτηθείς για την απόφαση του Eurogroup, ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πως είναι «θετικά νέα» η επικείμενη επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και συμπλήρωσε πως στόχος τους είναι να συζητηθεί ένα «ισορροπημένο πακέτο» ως προς την δημοσιονομική προσπάθεια (μέτρα) και την ανάπτυξη.
Δεν σχολίασε όμως περαιτέρω τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης ούτε αναφέρθηκε σε πιθανή μείωση του αφορολόγητου, λέγοντας απλά πως αυτή είναι δουλειά για τα κλιμάκια στην Αθήνα και πως «δεν θα προκαταλάβει την αποστολή».
Αναφορικά με την επισκόπηση των Ευρωπαικών οικονομικών, η Γαλλία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιταλία, και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν «υπερβολικές οικονομικές ανισορροπίες». Παράλληλα καμπανάκι έκρουσε ο Πιέρ Μοσκοβισί για την Κύπρο, Ιταλία και Πορτογαλία διότι το ύψος των κόκκινων δανείων είναι δυσθεώρητα μεγάλο, παρά τα ως τώρα μέτρα.