20 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί το ΔΝΤ επιμένει για νέα μέτρα; Μα γιατί ο Τσακαλώτος κρύβει εκκρεμείς αιτήσεις συντάξεων άνω των 2,5 δις ευρώ

Το προηγούμενο των δύο πρώτων Μνημονίων, όπου ενώ ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα στο ύψος του 28% του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά μόλις 10% του ΑΕΠ, επικαλείται το ΔΝΤ και επιμένει για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ως και 3,6 δις ευρώ!

Παρά τη δημόσια αντιπαράθεση με την Κομισιόν για την ακρίβεια των υπολογισμών του και τη διαρροή εγγράφου με επιφυλάξεις για την ορθότητα της μεθοδολογίας του, το Ταμείο δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει πίσω στην παρούσα φάση και επιφυλάσσεται να επανεξετάσει τις προβλέψεις του μετά από τον Απρίλιο, όταν δηλαδή θα έχει στη διάθεση του τα πρώτα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Η επιχειρηματολογία των τεχνοκρατών του Ταμείου είναι ότι η υπεραπόδοση του 2016- που αναμένεται να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία- ακόμα κι αν είναι πραγματική, δεν είναι επαναλαμβανόμενη, καθώς ένα μέρος οφείλεται σε μέτρα one off, ενώ κάποια άλλα μέτρα απλώς καλύπτουν παρεμβάσεις που εκπνέουν.

Από τις έως τώρα επαφές σε τεχνικό επίπεδο, οι τεχνοκράτες του Ταμείου δείχνουν να «σημαδεύουν» κατ’ αρχάς στις αποδόσεις του ΦΠΑ και των ΕΦΚ, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ (περίπου 550 εκατ. ευρώ στο 12μηνο) τις αρχικές εκτιμήσεις όταν σχεδιαζόταν το φορολογικό πακέτο που ψηφίστηκε την περασμένη Άνοιξη, με έναρξη ισχύος από το καλοκαίρι του 2016. Αν και η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι σκοπίμως οι αρχικές εκτιμήσεις εσόδων βασίστηκαν σε πολύ συντηρητικές προβλέψεις- σχεδόν απαισιόδοξες- για την απόδοση των νέων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν αποκλίσεις στην πορεία, το Ταμείο επιμένει ότι ένα μέρος αυτής της υπεραπόδοσης δεν είναι επαναλαμβανόμενο καθώς οφείλεται είτε στην αποθεματοποίηση (ΕΦΚ τσιγάρων) είτε σε συγκυριακούς λόγους (ένταση προληπτικών ελέγχων, μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος).

Οι τεχνοκράτες του Ταμείου εστιάζουν, επίσης, στα κρυφά- όπως τα χαρακτηρίζουν- ελλείμματα του Προϋπολογισμού, όπως αυτά προκύπτουν π.χ. από τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Αν και η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει δέσμευση για ταχεία διεκπεραίωση των ανοικτών υποθέσεων, υπολογίζεται ότι αν ικανοποιούνταν όλες οι αιτήσεις θα απαιτούνταν πάνω από 2,5 δις ευρώ! Αυτή τη στιγμή είναι σε αναμονή άνω του 12μηνου περίπου 160.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων, περίπου 140.000 αιτήσεις επικουρικών συντάξεων και περίπου 65.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

Το πρόβλημα για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι ότι σε αυτή τη «μάχη» δεν έχει απέναντι μόνο την ομάδα της Ντέλια Βελκουλέσκου αλλά και τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, καθώς μπορεί οι υπολογισμοί τους να είναι μετριοπαθέστεροι σε σχέση με αυτούς του ΔΝΤ, αλλά και στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες στην υπεραπόδοση του 2016, που μπορούν να αφήσουν «κενό» στους στόχους του 2018 και εφεξής. Αυτή ακριβώς η «μάχη» θα δοθεί επί ελληνικού εδάφους, όταν επιστρέψει το Κουαρτέτο στην Αθήνα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr