10 Φεβρουαρίου 2017

Ερντογάν – Τραμπ: Το παζάρι και το λάθος του Πούτιν

Βάζει στο κάδρο και την Τουρκία ο Τραμπ, την ίδια ώρα οι Ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να λένε “στοπ” στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία και φαίνεται ότι τα δεδομένα του “παιχνιδιού” αλλάζουν.
Υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο νέος πλανητάρχης μετά από σιγή πολλών ημερών και ενώ έδωσε προτεραιότητα στον Σαουδάραβα βασιλιά μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ταγίπ Ερντογάν επί 45 λεπτά. Το τηλεφώνημα δεν ήταν τυπικό, δεν θα είχε άλλωστε τέτοια διάρκεια. Την ίδια ώρα ο νέος πλανητάρχης στέλνει τον επικεφαλής της CIA στην Άγκυρα.

Όλοι θεωρούν δεδομένο ότι ο Τραμπ επιχειρεί να βάλει στο περιθώριο το Ιράν, η προσπάθεια δημιουργίας ενός “άξονα” με Τουρκία και Σαουδική Αραβία αυτό δείχνει. Το πεδίο απ' το οποίο επιχειρεί η νέα διοίκηση των ΗΠΑ να βγάλει εκτός το Ιράν είναι αυτό της Συρίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο το είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία. Δεν θα πολεμήσει σε ξένους πολέμους ο αμερικανικός στρατός. Κάπως έτσι φαίνεται ότι ο νέος πλανητάρχης αναζητά τις... αρβύλες που θα πατήσουν στο έδαφος στα πεδία μαχών της Συρίας.

Η Σαουδική Αραβία μπορεί να συμβάλει με την οικονομική και όχι μόνο ενίσχυση της συριακής αντιπολίτευσης. Η Τουρκία μπορεί να συμβάλει με τον Στρατό της. Ήδη επιχειρεί στην Αλ Μπαμπ.

Κάπου εδώ όμως ξεκινούν και τα προβλήματα. Στα πεδία των μαχών το Ιραν ενισχύει τις δυνάμεις του Άσαντ οι οποίες έχουν και την άμεση στήριξη της Ρωσίας.

Στην Αλ Μπαμπ η διαμάχη αυτή είναι ξεκάθαρη. Οι δυνάμεις του Άσαντ προελαύνουν από τα νότια ενώ από Βορά Τούρκοι και δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν κολλήσει από το καλοκαίρι μη μπορώντας να σπάσουν την άμυνα των τζιχαντιστών.

Μπορεί Ρωσία και Ιράν να επιχείρησαν συνεννόηση με την Τουρκία, ωστόσο αυτό χτύπησε “καμπανάκι” στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της CIA προφανώς πάει στην Άγκυρα για να προλάβει λάθος κινήσεις.

Λίγο μετά την επικοινωνία Τραμπ – Ερντογαν και λίγο πριν την άφιξη του διευθυντή της CIA, Mike Pompeo, υπήρξε όμως και ένα δυστύχημα το οποίο ήχησε περίεργα στα αυτιά κάποιων. Ο βομβαρδισμός θέσεων του Τουρκικού Στρατού στη Συρία από ρωσικά μαχητικά με αποτέλεσμα το θάνατος τριών Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό έντεκα άλλων θεωρήθηκε τουλάχιστον “ύποπτος” χρονικά.

Το γεγονός ότι άμεσα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να μιλήσει με τον Ερντογάν και να τονίσει ότι επρόκειτο για τραγικό λάθος μπορεί και να μην λέει πολλά ως προς την ουσία του... λάθους.

Η ουσία κατά πολλούς βρίσκεται στο διαμορφούμενο νέο σκηνικό στη Συρία όπου Ρωσία και Ιράν προωθούν τη μεγαλύτερη δυνατή κατάληψη εδαφών από τις δυνάμεις του Άσαντ σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ που προωθούν τη δημιουργία κράτους-προτεκτοράτου των Κούρδων (ακόμη και με μορφή ευρείας αυτονομίας) σε συνδυασμό με την προσπάθεια εξάρθρωσης των θυλάκων των τζιχαντιστών... Οι χερσαίες δυνάμεις των Τούρκων είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) απαραίτητες στις ΗΠΑ και έτσι πέφτουν στο τραπέζι τα ανταλλάγματα. Οι Αμερικανοί μάλλον δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν στο παζάρι τους Κούρδους ή τον Γκιουλέν και έτσι το θέμα είναι τώρα σε αυτό το παζάρι τι θα δώσουν στον Ερντογάν...