13 Φεβρουαρίου 2017

ΣΕΞΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ! Στο Βιετνάμ ο Νίκος Κοτζιάς-Θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Χο Τσι Μινχ

Το Βιετνάμ επισκέπτεται ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, από τη Δευτέρα 13 έως και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Ο Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας πράξη την πολυδιάστατη κι ενεργητική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, επισκέπτεται την Ασιατική χώρα, ανοίγοντας τις διμερείς σχέσεις σε μια περιοχή που μετεξελίσσεται και διαμορφώνεται ως μελλοντικός χώρος ευκαιριών για επενδύσεις και σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Η Ελλάδα και το Βιετνάμ συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1975 με την Ελληνική Πρεσβεία στο Ανόι να λειτουργεί τον Φεβρουάριο 2007, ενώ η Πρεσβεία του Βιετνάμ στην Αθήνα ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Βιετνάμ έχουν αναπτυχθεί σταθερά την τελευταία δεκαετία με την διεύρυνση του συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου και την ικανοποιητική συνεργασία στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών. Τον Ιούνιο του 2013 συστάθηκε διμερής Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας. Στο Βιετνάμ διαβιεί περιορισμένος αριθμός Ελλήνων.

Το ταξίδι αυτό του Έλληνα ΥΠΕΞ θα αποτελέσει το έναυσμα για περαιτέρω ενίσχυση των -ήδη πολύ καλών- σχέσεων σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα, θα αναζητηθούν τρόποι διεύρυνσης της πολιτιστικής και μορφωτικής συνεργασίας, ενώ θα επιδιωχθεί και η θεσμοθέτηση της συνεργασίας σε πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα με την αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων σε Διεθνείς Οργανισμούς. Ακόμη, θα διερευνηθεί η δυνατότητα ενδυνάμωσης της διμερούς οικονομικο-εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και η προώθηση κοινών δράσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που προωθεί ο κ. Κοτζιάς, μέσω της οποίας επιδιώκεται η ανάδειξη της Ελλάδας σε σταθερό συνομιλητή ταχύτατα αναπτυσσόμενων χωρών, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, ούτως ώστε η χώρα μας να καταστεί γέφυρα επικοινωνίας της συγκεκριμένης κατηγορίας κρατών με την Ευρώπη και ιδίως, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Βιετνάμ, μια χώρα 92 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί ανερχόμενη οικονομική δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχοντας επιτύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 6% για όλη την περίοδο από τις αρχές του 21ου αιώνα έως και σήμερα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Έλληνα ΥΠΕΞ, τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, κ. Pham Binh Minh. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου και θα επισκεφθεί την ιστορική οικεία του Στρατηγού Vo Nguyen Giap. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί, στη συνέχεια, στην πόλη Χο Τσι Μινχ, όπου θα συναντήσει τον Πρόεδρο της τοπικής Λαϊκής Επιτροπής, κ. Nguyen Thanh Phong.

Την Τετάρτη το πρωί, 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί, πριν την αναχώρηση του, το Κέντρο Υψηλής Τεχνολογίας (Saigon Hitech Park) και το Πολεμικό Μουσείο της πόλης.