20 Φεβρουαρίου 2017

Πως ανακαλύπτεις όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ντρέπονται (με το δίκιο του) να το πουν

Του Νίκου Ρωμανού*

Πόσο συχνά ακούμε αυτή την φράση από τα χείλη όσων «δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ»; Γιατί φυσικά δεν θα βρεθεί κανείς να πει πως ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να διαγνώσεις τι ψήφισε από την συνέχεια της πρότασης. Αν η κριτική στον Τσίπρα συνοδεύεται από ένα «αλλά…» τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε να κάνουμε με έναν από τους κρυφούς (πρώην ή νυν) υποστηρικτές του Τσίπρα ή του Καμμένου. Βασισμένος στην εμπειρία των τελευταίων ετών προσπάθησα να φτιάξω έναν εύχρηστο οδηγό διάγνωσης εκλογικής συμπεριφοράς των συμπολιτών μας που ντρέπονται (με το δίκιο τους) να πουν πως ψήφισαν (ή είναι φιλικά διακείμενοι προς) τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ.

  1. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορεί να φταίνε για όλα τα 2 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι άλλοι να ήταν τα ίδια θα έκαναν.
  3. Δεν ψήφισα Τσίπρα αλλά τουλάχιστον αυτός προσπάθησε.
  4. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω και Κυριάκο.
  5. Δεν ψήφισα Τσίπρα αλλά ο Σαμαράς φταίει που ανέβηκε ο Τσίπρας.

Οι συμπολίτες μας από τους οποίους θα ακούσεις τις παραπάνω απαντήσεις όταν η συζήτηση πάει στα πολιτικά ανήκουν σε διάφορες ηλικιακές, ιδεολογικές και κοινωνικο-οικονομικές κατηγορίες:

  1. Κρατιστές κάθε ηλικίας από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα (αριστερά-δεξιά).
  2. Μέλη της μεσαίας και της ανώτερης κοινωνικο-οικονομικής κλίμακας που πίστεψαν πως θα γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ και ήθελαν να τιμωρήσουν την προηγούμενη κυβέρνηση για αυτόν τον φόρο.
  3. Πλούσιοι συμπολίτες μας που έχουν βγάλει πολλά λεφτά στο εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς ανήκουν και στις λεγόμενες ελίτ.
  4. «Απογοητευμένοι» πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν συνηθίσει να μετράνε την κυβερνητική «επιτυχία» με βάση το «τι έκανε το κόμμα μου για εμένα» και όχι τι κάνει το κόμμα μου για την πατρίδα μου. Είχαν συνηθίσει να επιλέγουν στρατόπεδο βάσει ενός ιδιότυπου πλειστηριασμού ευχάριστων υποσχέσεων και ρουσφετιών που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
  5. Νέοι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με Ευρώ, έχουν αναμνήσεις από ωραία, άνετη ζωή που ξαφνικά άρχισε να χειροτερεύει. Χρόνο με τον χρόνο έβλεπαν τους γονείς τους να πιέζονται περισσότερο. Αρχικά να κόβονται ανέσεις κ μετά σιγά σιγά και τα απαραίτητα. Και όλα αυτά τα χρόνια ακούν συνέχεια για μνημόνια, για νούμερα που δεν πολυβγαίνουν και βλέπουν συνέχεια τα ίδια πρόσωπα στις τηλεοράσεις. Τα πρόσωπα που άκουγαν τους γονείς τους να βρίζουν στα πρώτα χρόνια της κρίσης και μετά άρχισαν να βρίζουν κι εκείνοι. Αυτά τα πρόσωπα συμβολίζουν για αυτούς τον θυμό των γονιών τους, την πτώση στην ποιότητα ζωής τους, την μελαγχολία των δικών τους και των φίλων τους που έχασαν ή δεν έβρισκαν δουλειά... Και από την άλλη είδαν "νέα" πρόσωπα που τους έλεγαν ακριβώς αυτά που είχαν ανάγκη να ακούσουν. Που ταυτίζονταν με τους ίδιους, τον θυμό τους και την ανάγκη τους για αντισυστημισμό και ελπίδα! Είχαν τόσο ανάγκη αυτήν την ελπίδα! Και ο Αλέξης έπαιξε τόσο έξυπνα με αυτήν την ανάγκη τους…

Υπάρχουν πολλές ακόμα πεποιθήσεις και «δικαιολογίες» που θα ακούσεις συζητώντας με όσους ντρέπονται να πουν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Υπάρχουν επίσης πολλές ακόμα κατηγορίες ανθρώπων που μοιράζονται παρόμοιες πεποιθήσεις. Εραστές της ευκολίας, της συνωμοσιολογίας, άνθρωποι που απεχθάνονται την ανάληψη ευθύνης και χαρακτηρίζονται από έλλειψη ευελιξίας (που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του ορθολογισμού) κοκ. Το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ είναι να τους πλησιάσει όλους αυτούς όχι για να τους χαϊδέψει αλλά για να τους «εκπαιδεύσει»! Να τους ακούσει! Να τους εξηγήσει! Να τους ενημερώσει! Να τους πείσει! Με τόλμη, υπομονή, επιμονή, πίστη και ομαδικό πνεύμα. Σαν ΜΙΑ μεγάλη, δυνατή ΟΜΑΔΑ στην οποία όλες αυτές οι διαφορετικές κατηγορίες ψηφοφόρων θα νιώσουν την ανάγκη να ενσωματωθούν όχι για ίδιο όφελος (όπως γινόταν συχνά τις προηγούμενες δεκαετίες) αλλά με αίσθημα πραγματικού οραματικού και δημιουργικού πατριωτισμού!

* Ο κ. Νίκος Ρωμανός είναι αναπληρωτής Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας Νέας Δημοκρατίας.
http://www.liberal.gr/arthro/116536/apopsi/arthra/den-psifisa-tsipra-allai.html