18 Φεβρουαρίου 2017

Κασιμάτης: Ξανά η απλή και άδολη στον ορίζοντα

[ΦΩΤΟ-Τώρα, να με συγχωρείτε, αλλά είμαι εγώ υπερβολικός στην αδυναμία μου ή μήπως είναι αυτό πολύ γλυκό; Κοιτάξτε το, καλέ, με το παράπονο στο βλέμμα και αγκαλίτσα το μπουφανάκι του! (Κανονικά, υπνόσακο το λες, αλλά τέλος πάντων...) Δεν είναι ίδιος ο Λάινους των Peanuts με την κουβερτούλα του;]

Η γλαφυρή παρέμβαση του Νίκου Φίλη –«με το ΠΑΣΟΚ κι ας βρωμάει»–, που συζητήθηκε τόσο πολύ πριν από λίγες ημέρες, πρόκειται να έχει συνέχεια, όπως με πληροφορούν.
Η εντύπωση που αφήνει ο Φίλης στους συνομιλητές του είναι ότι θα επανέλθει στο ζήτημα της συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ (που, υποθέτω, ακόμη βρωμάει). Θεωρεί κρίσιμη αυτή την προσέγγιση, όχι βέβαια για τους λόγους ηθικής τάξεως που επικαλέσθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά επειδή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η κυβέρνηση να επαναφέρει στη Βουλή την απλή αναλογική και να κερδίσει την ψηφοφορία.

Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Θέλει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που ορίζει το Σύνταγμα, ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική και να εξουδετερωθεί έτσι κάθε πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση η Ν.Δ. Ο Φίλης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθεί δημοσίως την ιδέα, για διαφόρους λόγους. Είναι, κατ’ αρχάς, από τους πιο εύγλωττους και έξυπνους του χώρου, επομένως μπορεί να το χειριστεί άνετα. Είναι, επίσης, εκτός κυβέρνησης και, αφού τυπικά δεν μπορεί να την εκφράζει με όσα λέει, της δίνει την ευχέρεια να αποστασιοποιηθεί με ασφάλεια, εάν το σχέδιο συναντήσει επικίνδυνη αντίδραση. (Εγώ; Ο Φίλης!..) Τέλος, δικαιολογείται κιόλας να λέει μερικές κουβέντες παραπάνω, λόγω της δυσαρέσκειας για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, οπότε έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά κι ένα άλλοθι έναντι του κυβερνητικού εταίρου του. (Eλα μωρέ, που δίνεις σημασία! Ο Φίλης...)

Η εκτίμηση των κυβερνητικών είναι ότι οι μικροί εύκολα θα ακολουθήσουν, εάν το ΠΑΣΟΚ (που πάντα βρωμάει) υπερψηφίσει την απλή αναλογική. Aλλωστε, τον Ιούλιο του 2016, όταν πέρασε πρώτη φορά από τη Βουλή το ζήτημα, το σχετικό άρθρο υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές. Μία ακόμη χρειάζεται για να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική στις αμέσως επόμενες εκλογές. Το ενδιαφέρον ερώτημα, επομένως, είναι ποιoς θα πείσει το ΠΑΣΟΚ (που βρωμάει), δηλαδή προσωπικά τη Φώφη (που, βεβαίως, δεν βρωμάει), να ακολουθήσει τον Τσίπρα στο σχέδιό του για να παραμείνει στην εξουσία. Θα χρειαστεί μήπως να μπουν στο παιχνίδι τα μεγάλα μέσα;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ