01 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος είναι ο καθηγητής που διδάσκει τους πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας

Διδάσκει φοιτητές στο πανεπιστήμιο, αλλά «διδάσκει» και πολιτικούς στη Νέα Δημοκρατία: O Xρήστος Ταραντίλης είναι ο νέος γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος.

Παράλληλα, έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην επιμόρφωση των στελεχών της ΝΔ, στη νεοϊδρυθείσα Πολιτική Ακαδημία Στελεχών. Ο 44χρονος καθηγητής αποτελεί μια από τις πρόσφατες, προσωπικές, επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Χρήστος Ταραντίλης, καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν ήταν ακριβώς αυτό που συνηθίζαμε να λέμε «Νεοδημοκράτης». Γεννημένος στα Εξάρχεια, τέλειωσε δημόσιο σχολείο - το παλιό 3ο, πίσω από το στάδιο του Παναθηναϊκού.

Ως φοιτητής είχε ένα πέρασμα από τη Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ως εκεί. Μετά τις σπουδές στην Πάτρα, τα μεταπτυχιακά στην Αγγλία (LSE), το διδακτορικό στο Πολυτεχνείο και το ναυτικό, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα. «Εκείνη την περίοδο, 2002-2003, άνοιγαν πολλές θέσεις στο πανεπιστήμιο. Το τμήμα είναι από τα πιο καινούργια. Ιδρύθηκε το 1999-2000 και το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει την υψηλότερη βάση εισαγωγής σε όλο το επιστημονικό πεδίο που συνδέει την οικονομία με τη διοίκηση και την πληροφορική», λέει ο ίδιος.

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να γράφει στον Τύπο: «Αρθρογραφούσα, ως πανεπιστημιακός, κυρίως στην "Καθημερινή", αλλά πάντα με πολιτική διάσταση, καθώς έγραφα για θέματα αξιολόγησης, αριστείας, την ανάγκη να έρθει ξένο χρήμα στην Ελλάδα, το ασφαλιστικό. Αυτή η αρθρογραφία με έφερε κοντά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια η επαφή μας έγινε πιο τακτική και μετά την εκλογή του αυξήθηκε. Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρόταση για την τοποθέτησή μου στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού». Μια πρόταση που αποδέχθηκε αμέσως.

«Ενα από τα μεγάλα συν του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μεθοδικότητά του. Μου είπε ότι έχει κοιτάξει το βιογραφικό μου και ότι η ιδιότητά μου του καθηγητή στη λήψη αποφάσεων είναι το βασικότερο κομμάτι σε αυτό που λέμε στρατηγικός σχεδιασμός». Να βάζεις, δηλαδή, στη σειρά τα προβλήματα, να τα αξιολογείς και να προτείνεις «συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, και όχι ασάφεια, που είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σημερινής κυβέρνησης», τονίζει.

«Αυτή θα είναι και η μεγάλη αλλαγή της επόμενης μέρας. Θα έχουμε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συγκεκριμένο πλάνο, συγκεκριμένους στόχους. Αυτό το πλάνο συνεχώς εμπλουτίζεται από τη δουλειά όλων των γραμματειών. Στόχος του είναι φτιάξει μια ομάδα που να συνδυάζει τους έμπειρους και αποτελεσματικούς πολιτικούς του κόμματος με εκείνους που θα έρθουν από την κοινωνία. Κι αυτή η ομάδα να μπορεί να αποδώσει. Είμαστε έτοιμοι», δηλώνει.

Οι φοιτητές του που τον παρακίνησαν να βγει και να μιλήσει στην κοινωνία αλλά και η ίδια η κρίση τον οδήγησαν τελικά σε αυτές τις πολιτικές επιλογές. «Το πιο εύκολο θα ήταν για όλους μας, κυρίως για εμάς που έχουμε καριέρα και δουλειά, να κάνουμε κριτική και να στεκόμαστε απ' έξω», λέει.

Προτίμησε να τα συνδυάσει και τα δύο και να «ξεχάσει», όπως λέει, το θέμα ελεύθερος χρόνος. «Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά στη ζωή μου. Καθώς λατρεύω τη δουλειά μου στο πανεπιστήμιο, δεν έχω πια καθόλου ελεύθερο χρόνο. Και προφανώς την πληρώνει η οικογένειά μου. Επιβάλλεται όμως να βρίσκω λίγο χρόνο για τα παιδιά μου τα Σαββατοκύριακα».

Ανθρωπος μετριοπαθής και ήρεμος, πιστεύει ότι αυτή η μετριοπάθεια αρέσει στους νέους: «Θέλουν να σε βλέπουν να προσπαθείς να τεκμηριώσεις με επιχειρήματα την άποψή σου, να μιλάς πάντα για την αποτελεσματικότητα ή μη των πολιτικών, χωρίς αποχρώσεις. Το εκτιμούν. Κι εγώ είμαι οπαδός της σύνθεσης, δεν είμαι των εντάσεων. Γι' αυτό και στο πανεπιστήμιο δεν αντιμετωπίζω προβλήματα ταμπέλας. Ετσι κι αλλιώς, πολιτική ταυτότητα έχουμε όλοι στη ζωή μας».

Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει, ήδη, αποφασίσει την ενεργό του συμμετοχή στην πολιτική. «Να γίνω πολιτικός; Ο λόγος που δεν έχω αφήσει το επάγγελμά μου είναι ότι προτεραιότητά μου είναι το πανεπιστήμιο. Η συνεισφορά μου είναι να δουλέψω πάνω στον συγκεκριμένο τομέα για να γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Ενας πολιτικός που με ενέπνευσε 100%. Ο άνθρωπος που λέει λίγα για να κάνει πολλά».

Στην Ακαδημία, ο Χρήστος Ταρνατίλης διδάσκει από το περασμένο φθινόπωρο που ιδρύθηκε. Μετά την ανάληψη της θέσης του γραμματέα, όμως, απέκτησε μια μεγαλύτερη εμπλοκή, καθώς καθορίζει το πρόγραμμα και τα μαθήματα, ενώ επιλέγει και τους διδάσκοντες. Το όλο εγχείρημα βρίσκεται υπό την αιγίδα του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη.

«Μαθητές» είναι τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τα στελέχη του κόμματος από όλη την Ελλάδα. Τα «μαθήματα» ποικίλλουν. Άλλα είναι πολιτικής ή οικονομικής φύσεως, άλλα ιδεολογίας. Στόχος είναι οι «μαθητές» να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους αλλά και στην πολιτική.

«Ο καθένας μας διδάσκει τη δική του ατζέντα. Προσωπικά έκανα ένα workshop για την αξία της στρατηγικής λήψης αποφάσεων όταν έχουμε ηγετικούς ρόλους ή ρόλους management. Το κάνω με πολλά παραδείγματα και εξηγώ ότι ο ηγετικός ρόλος αφορά σε κάθε ομάδα, ξεκινώντας από τα σχολεία», δηλώνει.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στα μαθήματα της Ακαδημίας είναι πολλές και ο τρόπος λειτουργίας βασίζεται σε κύκλους σεμιναρίων. Η ιδέα γεννήθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.