07 Φεβρουαρίου 2017

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας συνεχίζεται: Οι αθλητές της θα χάσουν και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

Η Ρωσία θα μείνει εκτός και του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, που θα γίνει αυτό το καλοκαίρι στο Λονδίνο.

Το συμβούλιο της παγκόσμιας ομοσπονδίας (IAAF) ψήφισε τη Δευτέρα υπέρ της διατήρησης του αποκλεισμού της Ρωσίας από όλους τους διεθνείς αγώνες. Παρόλα αυτά, κάποιοι αθλητές της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν ως «ουδέτεροι», με την προϋπόθεση όμως ότι θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Η ρωσική ομάδα στίβου έχει αποκλειστεί από τον Νοέμβριο του 2015 από όλες τις διοργανώσεις, εξαιτίας των αποκαλύψεων για εκτεταμένο ντόπινγκ στη χώρα, με κρατική υποστήριξη, με αποτέλεσμα οι αθλητές της να χάσουν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Για να αρθεί ο αποκλεισμός της Ρωσίας θα πρέπει, μεταξύ άλλων, οι αθλητές της να ελέγχονται για χρήση απαγορευμένων ουσιών χωρίς να προκύπτουν προβλήματα και δυσκολίες, αλλά και να αποκατασταθεί η υπηρεσία αντιντόπινγκ της Ρωσίας από την αντίστοιχη παγκόσμια υπηρεσία (WADA). Η task force που έχει αναλάβει την υπόθεση πρότεινε αυτό να γίνει τον Νοέμβριο και κατά συνέπεια οι Ρώσοι θα μείνουν εκτός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

«Παγώνουν» οι αλλαγές εθνικότητας

Παράλληλα, η IAAF αποφάσισε να «παγώσουν» όλες οι αλλαγές εθνικότητας από αθλητές του στίβου, μέχρι να συνταχθούν νέοι κανονισμοί για αυτή τη διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό, με αθλητές που άλλαζαν «σημαία» είχε επεκταθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της IAAF, Σεμπάστιαν Κόε, οι κανονισμοί που ίσχυαν έως τώρα δεν παρείχαν την απαραίτητη προστασία σε αθλητές και επέτρεπαν την κατάχρησή τους.

ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr