01 Φεβρουαρίου 2017

Συρία: Βρετανός αυτοκτόνησε για να μην τον πιάσει αιχμάλωτο το ISIS

Ένας νεαρός Βρετανός, ο Ράιαν Λοκ, ο οποίος πήγε τον Αύγουστο στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους χωρίς να έχει καμία προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, «έστρεψε το όπλο του στον εαυτό του» για να αποφύγει να τον αιχμαλωτίσουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με κουρδικές πηγές που επικαλείται το BBC.

O Λοκ, ένας 20χρονος Βρετανός από το Δυτικό Σάσεξ, που πολεμούσε ως εθελοντής στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων YPG, έχασε τη ζωή του στις 21 Δεκεμβρίου στη διάρκεια μάχης που δόθηκε για την πόλη Ράκα, η οποία αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Έφερε τραύμα από σφαίρα κάτω από το πηγούνι του», δήλωσαν πηγές των YPG στο BBC, προσθέτοντας ότι από την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη σορό του «φαίνεται πως ο Βρετανός μαχητής αυτοκτόνησε για να μην αιχμαλωτιστεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Στην έκθεση των ιατροδικαστών αναφέρεται ότι το τραύμα από σφαίρα που έφερε δείχνει «ότι το όπλο ερχόταν σε επαφή με το κάτω μέρος του πηγουνιού του», κάτι που «υποδηλώνει ότι ο μαχητής αυτοκτόνησε».

Ο Λοκ, σεφ στο επάγγελμα, έφυγε για τη Συρία τον Αύγουστο αφού προηγουμένως είπε στους φίλους και την οικογένειά του ότι πήγαινε για διακοπές στην Τουρκία.

Ο Κούρδος ακτιβιστής Μαρκ Κάμπελ του KurdishQuestion.com δήλωσε στο BBC South ότι «ο Ράιαν Λοκ μπορεί πράγματι να έστρεψε το όπλο του στον εαυτό του για να μην πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους». «Προσωπικά πιστεύω ότι του αξίζει η μεγαλύτερη στρατιωτική τιμή για την τόσο μεγάλη ανδρεία που έδειξε απέναντι σε έναν τόσο βάρβαρο εχθρό», σημείωσε.

Ο Λοκ είναι ο τρίτος Βρετανός που χάνει τη ζωή του πολεμώντας στο πλευρό των Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους, καταλήγει το BBC, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξακολουθεί να συνιστά στους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Συρία.