11 Φεβρουαρίου 2017

Το MEGA δεν πληρώνει, η DIGEA κινδυνεύει

Συνεχίζεται η συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και πολλούς μήνες για την συνεργασία της DIGEA με το MEGA. Μεταξύ άλλων συζητείται έντονα και το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων έναντι της DIGEA από τον τηλεοπτικό σταθμό που εδώ και 10 μήνες, δεν έχει αποδώσει τα προβλεπόμενα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι της τηλεοπτικής αγοράς που εκφράζουν την ανησυχία τους για το οικονομικό πρόβλημα που προκαλείται από την μη τήρηση των συμφωνηθέντων και επισημαίνουν ότι πλέον ανακύπτει σοβαρός κίνδυνος η DIGEA να βρεθεί άμεσα σε αδυναμία να καλύψει τις πληρωμές των εργαζομένων και συνεργατών της, θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της και κατά συνέπεια και την ομαλή εκπομπή του σήματος των υπόλοιπων καναλιών που είναι μέτοχοι της και είναι τυπικοί στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι η καταβολή αντιτίμου από όλα τα κανάλια (και ειδικά από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας) είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ψηφιακού παρόχου καθώς σχετίζεται άμεσα με τη ρευστότητά της.

Παράλληλα σε αυτήν στηρίζεται η αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του δικτύου των συχνοτήτων. Την τρέχουσα περίοδο η DIGEA, πρέπει να καταβάλλει στο κράτος την προβλεπόμενη από τη σύμβασή της δόση για τη χρήση των συχνοτήτων, διαφορετικά τίθεται θέμα για τη λειτουργία της και κατ’ επέκταση τη λειτουργία όλων των τηλεοπτικών σταθμών.

Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο του προβληματισμού που τίθεται στις συζητήσεις που γίνονται, επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση και έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA απορροφούσε μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά και δεν κατέβαλλε τίποτε για την εκπομπή του, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς της αγοράς εθνικής εμβέλειας.

Για την οικονομική κατάσταση της DIGEA, είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών τραπεζικό ίδρυμα δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της DIGEA, επειδή δεν εισπράττει έσοδα από το MEGA. Το ζήτημα που προκαλείται τώρα αφορά στο ότι η DIGEA είναι υποχρεωμένη από το νόμο να προχωρήσει άμεσα στην υποβάθμιση του σήματος του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, προστατεύοντας εμμέσως με τον τρόπο αυτό, τόσο τους εργαζομένους όλων των υπόλοιπων καναλιών εθνικής εμβέλειας που καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο για την εκπομπή τους, όσο και τους δικούς της εργαζόμενους.