23 Μαρτίου 2017

Έπος και με τις "χρυσές βίζες": Με Σαμαρά 1568, με Τσίπρα... 25

Απόβαση επενδυτών στο ελληνικό survivor

Του Νίκου Φιλιππίδη

Όλοι μιλάνε υπέρ των επενδύσεων. Είναι της μόδας δε, μετά και την υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, να κουνάνε όλοι πλέον οι Έλληνες πολιτικοί το δάχτυλο στα «γρανάζια της γραφειοκρατίας» και τους «καρεκλοκένταυρους».

Αυτό που έγινε ωστόσο χθες και όσα αποκαλύφθηκαν σε μια απλή ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, δεν έχει πραγματικά προηγούμενο.

Παρουσία του πρωθυπουργικού ξαδέρφου Γιώργου Τσίπρα και μελών διπλωματικών αποστολών, επισημάνθηκε ότι από την μέρα της εκλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα μόλις 25 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν κάνει χρήση της «χρυσής βίζας», που τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν άδειες παραμονής στην Ελλάδα, αγοράζοντας ακίνητη περιουσία άνω των 250 χιλιάδων ευρώ.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μόλις πριν από ένα μήνα παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ο αριθμός τους είχε φτάσει τις 1.573 άδειες παραμονής, αποκρύπτοντας τεχνηόντος ότι οι 1.568 αφορούσαν το διάστημα πριν το 2015 και μόλις οι 25 την τελευταία διετία.

Στην ίδια ημερίδα παρουσιάστηκε το μηδενικό αποτέλεσμα της κυβέρνησης στις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις. Όπως ελέχθη, έως τώρα, από την ψήφιση του νόμου το 2010, είχαμε μόνο 13 αιτήσεις, που πέρασαν από τη διυπουργική επιτροπή και συγκεκριμένα από τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας.

Περισσότερο οξύς και δεικτικός από τους εκπροσώπους των διπλωματικών αποστολών ήταν ο πρέσβης του Καναδά. Ο κ. Κιθ Μόριλ με τρεις τουλάχιστον επενδύσεις από την χώρα του να εξελίσσονται μετ’ εμποδίων (Σκουριές, Ελ. Βενιζέλος, υδροπλάνα), άσκησε κριτική τόσο για τις διαδικασίες αδειοδότησης και την γραφειοκρατία όσο και για την μειωμένη ταχύτητα των υπηρεσιών στην υλοποίηση μιας επένδυσης.

Τα μηδενικά αποτελέσματα της κυβέρνησης στα επενδυτικά είχαν διαφανεί και κατά την ανακοίνωση των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ΑΕΠ του 2016. Τα στοιχεία έδειξαν μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ εξαιτίας της καθοδικής πορείας των επενδύσεων κατά 0,8%, ισοφαρίζοντας τις καλές επιδόσεις στην κατανάλωση.

http://www.liberal.gr/arthro/124899/apopsi/n-filippidis/apobasi-ependuton-sto-elliniko-survivor.html