27 Μαρτίου 2017

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ! Έως και 3 δισ. ευρώ έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2017

Την επιδείνωση του κλίματος που φάνηκε από τις εκροές 1,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και από την αύξηση του ανώτατου ορίου του ELA την περασμένη εβδομάδα, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν εκ νέου τον Φεβρουάριο, αυτή τη φορά κατά 750 εκατ. ευρώ.


Πιο αναλυτικά, κατά 750 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο, στα 119,073 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές στο πρώτο δίμηνο τους έτους σε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι εκροές συνεχίστηκαν τον Μάρτιο και αγγίζουν συνολικά από την αρχή του έτους τα 2,5-3 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 637 εκατ. ευρώ, στα 99,144 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο διαδοχικό μήνα σημαντικών εκροών και τον δεύτερο μήνα που οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διατηρούνται κάτω από τα 120 δισ. ευρώ και των νοικοκυριών κάτω από τα 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Φεβρουάριο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -2,0% από -1,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.260 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,0% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 600 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.567 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2017, ήταν θετική κατά 82 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 643 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3% από -0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,4% από -0,5% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 22 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 451 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 1,0% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 60 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 191 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων
Το Φεβρουάριο του 2017, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 30 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 22 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,1% από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 153 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Φεβρουάριο του 2017, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 221 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,7% από -2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Η ΤτΕ υπενθυμίζει ότι από το Δεκέμβριο του 2016, στα υπόλοιπα της χρηματοδότησης δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων λόγω αναταξινόμησής του από το χρηματοπιστωτικό τομέα στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Επίσης, λόγω της ίδιας αναταξινόμησης, στα στοιχεία των καταθέσεων δεν περιλαμβάνονται από τον ίδιο μήνα οι καταθέσεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.