11 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! Στις 6 Ιανουαρίου ο Κοτζιάς συναντήθηκε με έμμισθο πράκτορα της Τουρκίας! Τι να του αποκάλυψε άραγε;

Ο, για σύντομο διάστημα (μόλις 24 μέρες) σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Προεδρίας Τραμπ στρατηγός Μάικλ Φλυν αποδείχθηκε πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας έμμισθος πράκτορας της Τουρκίας.

Ποιά εθνικά ζητήματα συζήτησε μαζί του ο Νίκος Κοτζιάς στις 6 Ιανουαρίου στο Trump Tower και ποιά ευαίσθητα θέματα του αποκάλυψε;

Σημ.: Είχα γράψει από τις 11 Νοεμβρίου ότι ο Φλυν είναι πράκτορας της Τουρκίας και ουδείς μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο.

Γιάννης Κουτσομύτης

Διαβάστε και τι έγραφε στις 6 Ιανουαρίου η Καθημερινή

Τις αμερικανικές προθέσεις έσπευσε να βολιδοσκοπήσει στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς. Με δεδομένα τα αποτελέσματα που σημειώθηκαν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, γίνεται σαφές ότι το ουσιώδες σκέλος των επαφών του κ. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη δεν αφορούσε τις συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, αλλά εκείνες που είχε με σειρά στενών συνεργατών του κ. Τραμπ.

Στο Trump Tower

Το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Ιανουαρίου, ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός στο «Trump Tower» από τον κ. Μάικλ Φλιν, νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ. Στη σχεδόν δίωρη συνάντηση συμμετείχε και η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κ. Κέι Τι Μακφάρλαντ, μία από τις πιο έντονες παρουσίες του προεκλογικού αγώνα που έδωσε ο Αμερικανός μεγιστάνας στην επιτυχημένη προσπάθειά του να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, αρχικά η συνάντηση του νέου Αμερικανού αξιωματούχου με τον κ. Κοτζιά επρόκειτο να διαρκέσει ένα ημίωρο, ωστόσο το εύρος των θεμάτων που καλύφθηκαν οδήγησε τελικά τον κ. Φλιν να τροποποιήσει το πρόγραμμά του.

Τελικά, στο δωμάτιο της συνάντησης προσήλθαν και ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου κ. Ράινς Πρίμπους, καθώς και ο κ. Τζορτζ Τζιτζίκος, στενός συνεργάτης του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Φλιν έδειξε να ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τις ελληνικές απόψεις ως προς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τον κ. Φλιν συνόδευαν συνεργάτες του οι οποίοι κρατούσαν εκτενείς σημειώσεις όσων έλεγε ο Ελληνας υπουργός.

Κυρίως, ο κ. Κοτζιάς εισέπραξε μια διάθεση μάλλον εμβάθυνσης της εμπλοκής των ΗΠΑ στο γεωπολιτικό παίγνιο της Ανατολικής Μεσογείου, παρά απόσυρσής τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Φλιν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχήμα τριμερών και –εν καιρώ– τετραμερών συνεργασιών τις οποίες αναπτύσσει η Ελλάδα στην περιοχή με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, αλλά και τον Οργανισμό που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Κοτζιάς (σαν έναν «ΟΑΣΕ» της περιοχής, όπως διεφάνη τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη Διάσκεψη της Ρόδου για την ασφάλεια).

Από το ραντεβού του κ. Κοτζιά με τον κ. Φλιν και την κ. Μακφάρλαντ προέκυψε, επίσης, αβίαστα το συμπέρασμα του αυξημένου ενδιαφέροντος που αναμένεται να αποδώσουν οι ΗΠΑ του κ. Τραμπ στην Αίγυπτο, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η Αίγυπτος του κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στηρίζεται ήδη όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, καθώς και άλλες δυνάμεις, όχι μόνο για τον ρόλο της στο Σινά, αλλά και έναντι της αποσταθεροποιημένης Λιβύης. Η κατανόηση των ελληνικών θέσεων, σε συνδυασμό με την «φιλοαιγυπτιακή» στάση του κ. Τραμπ δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι ο κ. Φλιν είναι a priori αρνητικός έναντι της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως είχε δημοσίως ταχθεί υπέρ της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αγκυρα, ενώ εταιρεία του συνεργαζόταν με Ολλανδό επιχειρηματία ο οποίος είχε συμβόλαια με την κυβέρνηση Ερντογάν. Παράλληλα, βεβαίως, ο απόστρατος αντιστράτηγος του αμερικανικού στρατού κ. Φλιν είναι και εκ των ένθερμων υποστηρικτών της κουρδικής αυτονομίας και αυτοδιάθεσης στη Συρία και στο Ιράκ.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι γνωρίζουν την περίπλοκη αμερικανική πραγματικότητα, αντιλαμβάνονται ότι η εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης δεν χαράσσεται με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά των πολιτικών ή μη μόνιμων στελεχών που διαχειρίζονται υπεύθυνα πόστα, αλλά με αποκλειστικό γνώμονα τα στενά εννοούμενα εθνικά συμφέροντα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ