13 Μαρτίου 2017

Σχεδόν το 90% των Ολλανδών στηρίζει το "ξύλο" στους Τούρκους-Διαβήματα της Τουρκίας στην Ολλανδία

Λίγο πριν τις εκλογές της Τετάρτης, έρευνα της εταιρείας Peil δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ολλανδών πολιτών επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη σκληρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, λίγες ώρες αφού η κυβέρνηση Ρούτε απαγόρευσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ για να μιλήσει στην τοπική τουρκική παροικία, και απέλασε την Τουρκάλα υπουργό Οικογένειας η οποία μπήκε οδικώς στη χώρα, το 86% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι συμφωνεί με τις παραπάνω αποφάσεις.

Η στήριξη στους χειρισμούς της κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε είναι διακομματική καλύπτει δηλαδή τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς με το χαμηλότερο ποσοστό υποστήριξης να καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κεντροαριστερών Πράσινων και των φιλελεύθερων Δημοκρατών με 82%.

Παράλληλα σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχουν κλιμακώσει την ένταση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε έχουν αποκτήσει ένα μικρό προβάδισμα απέναντι στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς.

Στην χώρα είναι πολύ πιθανό ένα σενάριο κυβέρνησης τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων, καθώς κανένα κόμμα δεν θα πλησιάσει την αυτοδυναμία και όλες οι μεγάλες παρατάξεις έχουν δηλώσει ότι απορρίπτουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Βίλντερς.

Διαβήματα της Τουρκίας στην Ολλανδία

Σε δύο διαβήματα προς την Ολλανδία προχώρησε η Τουρκία μετά την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες να κλιμακώνεται.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται για το «μπλοκάρισμα» αξιωματούχων της και τη συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες της.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο διάβημα σχετίζεται με την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, της οποίας της δεν επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Γερμανία, ωστόσο, τελικά εκείνη γύρισε στην Κωνσταντινούπολη.

Το δεύτερο διάβημα αφορά τη συμπεριφορά των ολλανδικών αρχών προς ανθρώπους της τουρκικής μειονότητας της χώρας, οι οποίοι διαδήλωσαν κατά των αποφάσεων της ολλανδικής κυβέρνησης.