Header Ads

Παραγγελία δίωξης για κακουργηματική απιστία κατά του λαμόγιου Πανταλάκη για το πλιάτσικο σε ΑΤΕ και Αγροτική Ασφαλιστική-Τι απαντάει ο ΠΑΣΟΚος

Την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία, σε βάρος του νυν διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Αττικής, Θεόδωρου Πανταλάκη, πρώην Διοικητή της «κύριας τράπεζας των κομμάτων», της αποκαλούμενης και «αμαρτωλής» Αγροτικής, έχει παραγγείλει ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου.
Το αδίκημα αφορά σε οικονομική ζημία, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ (10.000.000) που φέρεται να προκάλεσαν στην «Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ» (θυγατρική της ΑΤΕ), κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους ως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., τόσο ο Θεόδωρος Πανταλάκης, όσο και οι Κων/νος Φιλίππου και Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, για τους οποίους έχει επίσης παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Οικονομικού Εισαγγελέα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την άσκηση ποινικής δίωξης» σε βάρος των Πανταλάκη, Φιλίππου και Χατζηιωσήφ, το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο επισύρει σε περίπτωση καταδίκης, ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών (άρθρο 390 ΠΚ), αφορά «στην απόφαση τους να καταβληθεί, εκ μέρους της Αγροτικής, συνολικό χρηματικό ποσόν 10.000.000 ευρώ, για να καλυφθούν ελλείμματα ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων (DAF) υπαλλήλων της εταιρείας».

Πρόκειται για συμβόλαια τα οποία χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των μισθών των εργαζομένων, τα οποία δεν πληρώνονται σε περίπτωση μη επάρκειας του λογαριασμού (όταν οι εισφορές δεν καλύπτουν τις αποζημιώσεις), οπότε ο δικαιούχος δεν έχει αξίωση κατά της ασφαλιστικής. Εν προκειμένω, τα ελλείμματα κάλυψε, ως μη όφειλε, η Αγροτική, και τα 10.000.000 ευρώ που χάθηκαν, μετακυλήθηκαν στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, στο εισαγγελικό πόρισμα επισημαίνεται ως αξιοσημείωτο γεγονός και το ότι η υπόλογη Διοίκηση είχε λάβει υπόψη της και είχε αποδεχτεί, όταν έλαβε την επίμαχη απόφαση, σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νομικών της ΑΤΕ BANK, σύμφωνα με την οποία «η αποζημίωση που χορηγείται στους υπαλλήλους που αποχωρούν από την εταιρεία, με βάση τα ομαδικά ασφαλιστήρια (DAF), σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγγυημένης παροχής».

Στο επίμαχο εισαγγελικό πόρισμα, αφού παραγγέλλεται προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, η άσκηση της ποινικής δίωξης για απιστία, κατά συναυτουργία, τονίζεται ακόμα ότι, αν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης προκύψει συμμετοχή και άλλων προσώπων στην πράξη, ο ανακριτής οφείλει να επεκτείνει την ποινική δίωξη και ως προς αυτά τα πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, από τις 9 Δεκεμβρίου 2009 έως την ημέρα της διάσπασής της, στις 26 Ιουλίου 2012, εξελέγη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και προσωπικά του Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Αττικής .

Μεγάλος σάλος είχε προκληθεί γύρω από το πρόσωπο του όταν αποκαλύφθηκε το έμβασμα των 8 εκατομμυρίων ευρώ που είχε κάνει στο εξωτερικό την περίοδο που η χώρα βρισκόταν ένα βήμα προ της εξόδου από το ευρώ, ενώ παράλληλα ήταν διοικητής της ΑΤΕ. Ο ίδιος έχει πει ότι επρόκειτο για επενδυτική κίνηση, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε και επέστρεψε τα χρήματα στο εσωτερικό.

Η πορεία της υπόθεσης

Για την επίμαχη υπόθεση διενεργήθηκε ποινική προκαταρκτική εξέταση, από την οποία προέκυψε ειδικότερα ότι:

Οι υπάλληλοι της Αγροτικής είχαν συνάψει με την εργοδότρια τους δύο ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια DAF (DAF 68/1985 και DAF 1002/1987 ). Τα εν λόγω ασφαλιστήρια συμβόλαια, βάσει των διεθνών προτύπων χρηματοικονομικής αναφοράς, ήταν λογαριασμοί διαχείρισης κεφαλαίου (Deposit Administration Funds ), αποτελούσαν δηλαδή χρηματοοικονομικά συμβόλαια και ως εκ τούτου δεν ήταν συμβόλαια εγγυημένων παροχών, σε περίπτωση δε μη επάρκειας του λογαριασμού, ο δικαιούχος δεν είχε αξίωση κατά της εταιρείας, ενώ σε περίπτωση εξάντλησης του λογαριασμού, έληγε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Με απόφαση όμως της 17ης Μαρτίου 2010, του ΔΣ της Αγροτικής, συλλογικό όργανο το οποίο, βάσει του νόμου είχε την επιμέλεια και διαχείριση της περιουσίας της εταιρείας, απαρτιζόμενο από τα εκτελεστικά μέλη του Θεόδωρο Πανταλάκη, Κων/νο Φιλίππου και Ιορδάνη Χατζηιωσήφ, εγκρίθηκε η καταβολή εκ μέρους της «Αγροτικής Ασφαλιστικής ΑΕ», χρηματικού ποσού 10.000.000 ευρώ, συνολικά για κάλυψη ελλειμμάτων των δύο ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων των υπαλλήλων της εταιρείας, των ετών 2009, 2010 και 2011 και συγκεκριμένα 4.000.000 ευρώ για το 2009, 3.000.000 για το 2010 και 3.000.000 ευρώ για το 2011.

Η καταβολή έγινε παρότι τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά συμβόλαια δεν ήσαν εγγυημένων παροχών και επομένως εφόσον δεν επαρκούσε ο λογαριασμός, οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι δεν είχαν αξίωση κατά της εταιρείας. Με αυτή την απόφαση, ζημίωσαν κατά 10.000.000 ευρώ συνολικά, την περιουσία της εταιρείας.

Κόντρα στην γνωμοδότηση

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, όπως τονίζεται και στο εισαγγελικό πόρισμα, ότι με την ίδια απόφαση, το ΔΣ της εταιρείας «Αγροτική Ασφαλιστική ΑΕ», αφού έλαβε υπόψη και σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Νομικών της ΑΤΕ BANK, του νομικού συμβούλου της εταιρείας και εξωτερικού συνεργάτη εργατολόγου, δέχτηκε ότι η αποζημίωση που χορηγείται στους υπαλλήλους που αποχωρούν από την εταιρεία, «με βάση τα ομαδικά ασφαλιστήρια ( DAF), σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως εγγυημένης παροχής και ότι συνεπώς θα πρέπει να γίνει ανάλογη απεικόνιση στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, αφού εσφαλμένα μέχρι σήμερα στις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις εμφανίζεται ως υποχρέωση της».
πηγή: Documento

Δήλωση Πανταλάκη για την υπόθεση της Αγροτικής Ασφαλιστικής

Σε δήλωση σχετικά με δημοσιεύματα περί εισαγγελικής παραγγελίας σε βάρος του για την υπόθεση της Αγροτικής Ασφαλιστικής κατά την περίοδο που διετέλεσε επικεφαλής του Ομίλου ΑΤΕ προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης.
Στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Πανταλάκης τονίζει:

«Σχετικά με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που αναφέρονται σε εισαγγελική παραγγελία, για άσκηση και σε βάρος μου ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία έναντι της εταιρείας «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.» και για την αποκατάσταση των πραγμάτων και της αλήθειας, θεωρώ αναγκαίο να δηλώσω ότι με την ιδιότητα του μη εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. της Αγροτικής Ασφαλιστικής, από τον Δεκέμβριο του έτους 2009 έως τον Ιούλιο του έτους 2012, ενήργησα πάντοτε και απόλυτα, σύμφωνα με τους κανόνες της συνετής και επιμελούς διαχείρισης, εξασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντα, την περιουσία και τη συνέχεια της εταιρείας.

Στο πλαίσιο των εκ του νόμου και του καταστατικού αρμοδιοτήτων και της συλλογικής αυτονομίας και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας, θεσμικά κατοχύρωσα με συλλογική σύμβαση εργασίας, ότι τα υφιστάμενα τότε ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια DAF αποτελούσαν συμβόλαια καθορισμένων εισφορών και όχι καθορισμένων παροχών, γεγονός – πρακτική που εφαρμοζόταν ανελλιπώς έως το 2010. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκαν τα αποθεματικά της Αγροτικής Ασφαλιστικής και βελτιώθηκαν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

Έτσι, απετράπη η οποιαδήποτε διακινδύνευση της περιουσίας της εταιρείας, δεδομένου ότι σταμάτησε η «αιμορραγία» κάλυψης των ελλειμάτων των ομαδικών ασφαλιστηρίων του προσωπικού της Αγροτικής Ασφαλιστικής από τα κεφάλαια της εταιρείας και την περιουσία της. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίστηκε απολύτως η απρόσκοπτη λειτουργία και συνέχεια της εταιρείας.

Εύλογα δε αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να επιχειρείται η ποινικοποίηση ενδεδειγμένων επιχειρηματικών ενεργειών, οι οποίες διασφαλίζονται στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων και οι οποίες ήταν σε κάθε περίπτωση προς το συμφέρον της Αγροτικής Ασφαλιστικής, όπως απέδειξαν και τα οικονομικά της αποτελέσματα στη συνέχεια.

Η παρουσία μου στα ενεργά δρώμενα του τραπεζικού συστήματος της χώρας και η δράση μου, με γνώμονα πάντοτε και αποκλειστικά τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, είναι γνωστή σε όλους. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα με δικαιώσει πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από Dizzo. Από το Blogger.