14 Μαρτίου 2017

Σκληρή αντιπαράθεση Ρούτε – Βίλντερς στην Ολλανδία

Σε κόντρα σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε το debate του Μαρκ Ρούτε με τον Γκερτ Βίλντερς, το πρώτο με εθνική τηλεοπτική κάλυψη στην Ολλανδία, πριν από τις εκλογές της Τετάρτης.
Ο ακροδεξιός αποκάλεσε αναξιόπιστο τον πρωθυπουργό της χώρας, ενώ ο Ρούτε απάντησε λέγοντας ότι μία κυβέρνηση του Βίλντερς θα βύθιζε στο χάος την Ολλανδία.

Οπως αναμενόταν, οι δύο τους διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τη διπλωματική κόντρα της Χάγης με την Αγκυρα, που ξέσπασε το Σάββατο. Ο Βίλντερς είπε ότι ο Ρούτε θα έπρεπε «τουλάχιστον να πετάξει από τη χώρα τον Τούρκο πρέσβη και το προσωπικό της πρεσβείας».

Ο Ρούτε του απάντησε, σχολιάζοντας το γεγονός ότι έχει την τάση να διατυπώσει τις θέσεις του μέσω Twitter. «Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο να τουιτάρεις από τον καναπέ και να κυβερνάς την χώρα. Αν κάνεις το δεύτερο, πρέπει να παίρνεις λογικές αποφάσεις.


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση, προσθέτοντας ότι το 80% των Τούρκων έχουν ενσωματωθεί στην ολλανδική κοινωνία, προσθέτοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες.



«Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα»

Ομως, ο Βίλντερς τον κατηγόρησε ότι τον κρατά «όμηρο» ο Ταγίπ Ερντογάν, με τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα σύνορά μας δεν είναι συμφωνίες με ανθρώπους σαν τον Ερντογάν. Αντί για αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τα ολλανδικά σύνορα», υποστήριξε.



Βίλντερς: Θα βγούμε από την ΕΕ

Ο ακροδεξιός πολιτικός κατηγόρησε τον Ρούτε ότι δεν τήρησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέθηκε να βγάλει την Ολλανδία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που «θα επιτρέψει στους Ολλανδούς να γίνουν ξανά το αφεντικό της χώρας μας».



«Θα κάνεις αστυνομία Κορανίου;»

Σε άλλο σημείο του debate, ο Ρούτε χλεύασε τον αντίπαλό του για τη δέσμευση να απαγορεύσει το Κοράνι, ρωτώντας τον αν σκοπεύει να δημιουργήσει την «αστυνομία Κορανίου» ή να πηγαίνει πόρτα- πόρτα προκειμένου να κατάσχεται το ιερό βιβλίο του Ισλάμ.

Οι δύο πολιτικοί θα τεθούν αντιμέτωποι ξανά, σε νέο debate, το βράδυ της Τρίτης.



ΡΟΥΛΑ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
iefimerida.gr