14 Μαρτίου 2017

Ερώτηση βόμβα Λοβέρδου: Ο υπουργός Οικονομίας Παπαδημητρίου διορίζει δραχμιστές σε επιτροπές

Μια ερώτηση που προκαλεί αίσθηση κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος προς τον Υπουργό Oικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αρχικά «καρφώνει» τον κ. Παπαδημητρίου λέγοντας πως «ο διορισμός σας συνοδεύτηκε από σχόλια, ότι δεν είστε από τους πιο ένθερμους φίλους του ευρώ».

Οπως σημειώνει ο κ. Λοβέρδος ωστόσο, ότι «ο διορισμός ως επικεφαλής, επιτροπής προσώπου που συνδέεται με επιχειρήματα υπέρ της δραχμής, προκαλεί προβληματισμό».

Ερωτά δε να μάθει τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου.

Προφανώς ο κ. Λοβέρδος αναφέρεται πρωτίστως στον καθηγητή Γιαν Κρέγκελ ο οποίος τοποθετήθηκε Πρόεδρος της «Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου» από τον κ. Παπαδημητρίου. Ο κ. Κρέγκελ είναι διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Levy και στενός συνεργάτης του προέδρου του Ινστιτούτου και πλέον υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο εν λόγω καθηγητής έχει υποστηρίξει ότι η αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης είναι εφικτή με την εισαγωγή διπλού νομίσματος στην Ελλάδα (το περιβόητο «Geuro»). «Η εισαγωγή του διπλού νομίσματος στην Ελλάδα είναι ένα μέτρο που θα αποτρέψει την έξοδο από την ευρωζώνη ή ακόμη και τη διάλυσή της, δεδομένου ότι αναβάλλει την ημέρα που το εισόδημα και η απασχόληση θα έχουν πλήρως καταρρεύσει και η μόνη λύση θα είναι η έξοδος» έχει αναφέρει ο καθηγητής οικονομικών και επικεφαλής ανάλυσης του Levy Institute. Θέση την οποία είχε και ο Δ. Παπαδημητρίου αν και μετά την υπουργοποίησή του επιχείρησε να ανασκευάσει.

Αντιπρόεδρος της ίδιας επιτροπής τοποθετήθηκε ο Νικόλαος Θεχαράκης, ακαδημαϊκός της Ιστορίας των οικονομικών θεωριών και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη. Διετέλεσε μάλιστα γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και είχε αναλάβει τις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τότε που δίνονταν μάχες στο εσωτερικό της κυβέρνησης αν την Ελλάδα θα εκπροσωπούσε η στενή ομάδα Βαρουφάκη ή θα συμμετείχε σε αυτές και ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Αναλυτικά η ερώτηση του Α. Λοβέρδου προς τον Δ. Παπαδημητρίου:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Ο διορισμός σας συνοδεύτηκε από σχόλια, ότι δεν είστε από τους πιο ένθερμους φίλους του ευρώ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σεβάστηκε τα λόγια σας και όχι τα σχόλια, τουλάχιστον έως τώρα. Ο εκ μέρους σας, ωστόσο, διορισμός ως επικεφαλής, επιτροπής προσώπου που συνδέεται με επιχειρήματα υπέρ της δραχμής, προκαλεί προβληματισμό.

Ερωτάσθε κ.Υπουργέ,

Α. Ποιοί ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου;

B. Πέντε μήνες στο τιμόνι του Υπουργείου Ανάπτυξης τί ακριβώς έχετε κάνει στην πορεία ανάπτυξης της χώρας, πέραν από συνεντεύξεις;

Ο ερωτών

Ανδρέας Λοβέρδος