30 Μαρτίου 2017

Μεγαλοπρεπές «άδειασμα» από Ολάντ σε Μέι για το άρθρο της περί «στενής συμμαχίας» Βρετανίας-Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν άφησε αναπάντητο το «καθησυχαστικό» άρθρο της Τερέζα Μέι με αποδέκτες τη Γαλλία -κυρίως- αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.


Ο Ολάντ τηλεφώνησε σήμερα, Πέμπτη, το πρωί στη Βρετανίδα πρωθυπουργό με αφορμή -και- το άρθρο της σε 7 ευρωπαϊκές εφημερίδες, στο οποίο η κυρία Μέι ανέφερε, μεταξύ άλλων, «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση (σ.σ.: για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ) δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι» και ότι «θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας και όλων των φίλων μας στην ήπειρο».

Ο κ. Ολάντ, λοιπόν, ουσιαστικά άδειασε την πρωθυπουργό της Βρετανίας για αυτό το «θέλουμε να παραμείνουμε στενοί σύμμαχοι και εταίροι της Γαλλίας» και της κατέστησε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις του Brexit θα επικεντρωθούν πρωταρχικά στη διαδικασία της εξόδου της χώρας της από το ευρωπαϊκό μπλοκ και μόνο σε δεύτερη φάση θα καθορισθούν οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση (είναι ενδεικτικό ότι δεν ανέφερε τη Γαλλία και τις «μελλοντικές σχέσεις της με τη Βρετανία»).

Μάλιστα, ο κ. Ολάντ διεμήνυσε στη Μέι ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «κατά σαφή και εποικοδομητικό τρόπο, για να αρθούν οι αβεβαιότητες και για να γίνουν πλήρως σεβαστοί οι κανόνες και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "27"».

Για το τηλεφώνημα Ολάντ σε Μέι εξέδωσε ανακοίνωση και η Γαλλική Προεδρία, στην οποία αναφέρει ότι «ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι συνομιλίες πρέπει σε πρώτη φάση να επικεντρωθούν στους όρους της αποχώρησης, και κυρίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Και καταλήγει αναφέροντας ότι «με βάση την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί, θα αρχίσουμε συνομιλίες επί του πλαισίου των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τη Μέι, που σε ακόμη ένα σημείο του άρθρου της ανέφερε ότι πρέπει να διαμορφωθεί «μια στενή και ειδική σχέση με το σύνολο της ΕΕ», διότι «αυτό είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της ΕΕ και όλου του κόσμου», προτάσσοντας και πάλι τη Γαλλία έναντι των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη θέση είχε πάρει χθες, Τετάρτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μια θέση όμως που έχει εκφραστεί έτσι κι αλλιώς- από πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ.