17 Μαρτίου 2017

Ο Μπέπε Γκρίλο "μπλόκαρε" την ΣΥΡΙΖΑία Μαρίκα Κασιμάτη για τη δημαρχία της Γένοβας

Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο δεν ενέκρινε την επιλογή που έκαναν μέσω του διαδικτύου, τα εγγεγραμμένα μέλη του κινήματος, τα οποία επέλεξαν την ελληνικής καταγωγής Μαρίκας Κασιμάτη για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Γένοβας.
Ο Γκρίλο ανακοίνωσε σήμερα ότι «δεν θα επικυρώσει την επιλογή αυτή», διότι «του έγινε γνωστό, με αποδεικτικά στοιχεία, ότι πολλά μέλη του ψηφοδέλτιου αυτού, συμπεριλαμβανομένης της υποψήφιας δημάρχου, υιοθέτησαν συμπεριφορές, οι οποίες είναι αντίθετες με τις αρχές του κινήματος Πέντε Αστέρων, πριν, κατά την διάρκεια και μετά τη διαδικτυακή ψηφοφορία της 17ης Μαρτίου».

Ο Μπέπε Γκρίλο χαρακτήρισε «οριστική και αμετάκλητη» την απόφασή του και ζήτησε από ψηφοφόρους του που μπορεί να έχουν τυχόν ενδοιασμούς «να του έχουν εμπιστοσύνη», «διότι το κίνημα δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό του να επιλέξει υποψήφιους για τους οποίους δεν είναι βέβαιο σε ποσοστό 100%».


Η Μαρίκα Κασιμάτη, από τη μεριά της, απάντησε μέσω του Twitter: «κανένα ψηφοδέλτιο στην Γένοβα, η δημοκρατική ψήφος σβήνεται». Ο ιταλικός Τύπος προσθέτει ότι «η ίδια και τα μέλη των Πέντε Αστέρων που την στήριξαν κινδυνεύουν τώρα να διαγραφούν, επειδή εξέφρασαν απόψεις που δεν ταυτίζονται με εκείνες άλλων, σημαντικών μελών του Κινήματος» και ότι η εξέλιξη αυτή «κινδυνεύει να διχάσει ό,τι απέμενε από τα Πέντε Αστέρια στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας».

Σύμφωνα με την La Repubblica, η Κασιμάτη «τιμωρείται» επειδή ουσιαστικά δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα των «Πεντάστερων», αλλά προέρχεται από τον χώρο της οικολογίας και υπερίσχυσε υποψήφιου που ήταν πιο αρεστός στον Γκρίλο. Πενήντα τριών ετών, μητέρα δυο παιδιών, η Μαρίκα Κασιμάτη διδάσκει Γεωγραφία σε Λύκειο της Γένοβας και, όπως αναφέρει ο Τύπος, έχει λάβει σημαντικές θέσεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και κατά της δράσης των κινημάτων της άκρας δεξιάς.