10 Μαρτίου 2017

ΤΙ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ ΡΕ ΜΑΛ@ΚΕΣ; Υπ. Υγείας για ακύρωση απόλυσης διοικητών: Σκοτεινοί κύκλοι του ΣτΕ επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ

Αμφισβητεί ευθέως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ  η οποία έκρινε ως μη νόμιμες – λόγω πλημμελούς αιτιολόγησης – τις απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών του ΕΣΥ τον Δεκέμβριο του 2015.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής, -κι ενώ είχε προηγηθεί ως συνήθως ο σχολιασμός του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη στον λογαριασμό του στο facebook σχετικά με την απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ- , υπεραμύνεται της διαδικασίας με την οποία απομακρύνθηκαν τα στελέχη διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων πριν από την λήξη της θητείας τους.

Παράλληλα, επιχειρεί να αποδώσει σε σκοτεινούς κύκλους (και) αυτήν την εξέλιξη στο πεδίο της υγείας, βλέποντας άτομα που «επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην υπονόμευση της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας  του Υπουργείου Υγείας μέσω δικαστικών προσφυγών» και τα οποία «θα διαψευστούν για άλλη μια φορά».

Η επιλεκτική μνήμη της ηγεσίας του υπουργείου

Η… επιχείρηση της πρόωρης απομάκρυνσης των διοικητών του ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας είχε αρχίσει αμέσως μόλις ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.  Τον Ιούλιο του 2015, εν μέσω της πιο κρίσιμης περιόδου για τη χώρα, κι ενώ Eurogroup και Σύνοδοι Κορυφής εναλλάσσονταν με δραματικό ρυθμό για το ελληνικό ζήτημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέθετε τροπολογία για την απομάκρυνση με συνοπτικές διαδικασίες, αζημίως και αναιτιολογήτως, των διοικητών των νοσοκομείων για να… αντικατασταθούν από άλλους επιλογής του τότε υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι έχει επιλεκτική μνήμη, διότι αποσιωπά τελείως αυτό όπως και άλλα γεγονότα εκείνης της περιόδου, και προτάσσει τη «διαδικασία διπλής αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων», τονίζοντας μάλιστα – ψευδώς – ότι ακολουθήθηκε για πρώτη φορά.  Δεν «θυμάται», λόγου χάρη, η ηγεσία του υπουργείου ότι η τροπολογία ψηφίστηκε μεν, αλλά ότι παρενέβη η τρόικα ζητώντας την απολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με αφορμή τη διαδικασία επιλογής διοικητών.

«Για 1η φορά τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας ακολούθησε  μια συγκεκριμένη που περιλάμβανε αρχική βαθμολογημένη αποτίμηση του έργου τους  από τις οικείες ΥΠΕ, προφορική συνέντευξη και εισήγηση (θετική ή αρνητική)  προς την πολιτική ηγεσία από την ειδική 5μελή  Επιτροπή  του Υπουργείου (στην οποία συμμετείχαν πέραν του Γενικού Γραμματέα του Υ.Υ., ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ- που είχε οριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση- , Αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ,  καθηγητής του ΕΑΠ με εξειδίκευση στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας  και υψηλόβαθμο  στέλεχος του ιδιωτικού τομέα όπως προβλέπει ο νόμος)» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.  

Τα «άλλοθι» που αναζητεί η Αριστοτέλους

Η συμμετοχή στην Επιτροπή του προέδρου του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παναγιώτη Σκλανδαλάκη, παρουσιάστηκε εκείνη την επίμαχη περίοδο από την Αριστοτέλους ως «άλλοθι» για το αδιάβλητο και αξιοκρατικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της… παταγώδους αποτυχίας της πλειονότητας των διοικητών καθώς βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.

Στην σημερινή ανακοίνωση προβάλλεται ένα ακόμη «αδιάσειστο» επιχείρημα για την «τέλεια» και απορριπτική αξιολόγηση των διοικητών που είχε επιλέξει η Επιτροπή Αξιολόγησης του υπουργείου Υγείας επί διακυβέρνησης της ΝΔ, ότι διατήρησε κάποιους διοικητές στις θέσεις τους.
«Μέσα από την διαδικασία αυτή η Επιτροπή επέλεξε να διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης  των δημόσιων νοσοκομείων σε μια κρίσιμη περίοδο για το ΕΣΥ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Και παρά το γεγονός ότι και η προηγούμενη αξιολόγηση είχε γίνει από την αρμόδια Επιτροπή η οποία γνωμοδότησε για τα στελέχη προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι κκ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης επιμένουν ότι «οι εν λόγω Διοικητές διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά  χωρίς την οποιαδήποτε αξιολόγηση , από μια απλή  λίστα ονομάτων  με αλφαβητική σειρά που η προηγούμενη Επιτροπή  παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας. Αυτοί λοιπόν που επιλέχθηκαν χωρίς αιτιολόγηση και αξιολόγηση, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι απομακρύνθηκαν με πλημμελή αιτιολόγηση!».

Εγκώμια για τους τωρινούς διοικητές

Σπεύδοντας να μπλοκάρει τυχόν νέες εξελίξεις αλλά και να καθησυχάσει τους τωρινούς διοικητές για το μέλλον τους, το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως «ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων  απόλυσης, δεν επηρεάζεται  το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία, γιατί η θητεία αυτών των Διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί με απολύτως διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, που κράτησε μήνες,  οι νέοι διοικητές».