10 Μαρτίου 2017

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ 'ΧΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΠΟΥΤΙΝ! Ξυπνάει ξανά ο εφιάλτης του πυρηνικού σταθμού στο «Ακουγιού»

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε μετά την συνάντηση με τον Πούτιν ότι θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του σε συνεργασία με τους Ρώσους όπως επίσης και ο αγωγός Turkish Stream - Το σχέδιο βρίσκεται στα συρτάρια των Τουρκικών κυβερνήσεων πάνω από 20 χρόνια

Ανησυχία αλλά και εύλογα ερωτήματα προκαλεί  η βούληση της Τουρκίας να ανασύρει στην επιφάνεια το «σχέδιο Ακουγιού» και να προχωρήσει γρήγορα, από κοινού με τη Ρωσία, στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της.

Τα σχέδια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο «Ακουγιού», επιστρέφουν στην κανονική τους ροή και υλοποιούνται όλο και με πιο ταχείς ρυθμούς, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όσον αφορά τα δύο αυτά έργα «η συνεργασία μας επιστρέφει στην κανονική της ροή και αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Αναφερόμενος ειδικά στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα, είπε πως «το πρόσφατο παγκόσμιο ενεργειακό συνέδριο (που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη-σ.σ.), ήταν πολύ γόνιμο από την άποψη της επανενεργοποιήσης των επαφών μας» και επεσήμανε ότι μεταξύ των δύο χωρών «στον ενεργειακό τομέα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορετικές αναγνώσεις, και όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στους άλλους τομείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό σχεδιάζεται από την Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες. Στο παρελθόν οι Ελληνικές κυβερνήσεις είχαν εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο για την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών αλλά και για το ενδεχόμενο η τεχνολογία αυτή να χρησιμοποιηθεί από τη γειτονική χώρα για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και την μετατροπή της σε πυρηνική δύναμη.