10 Μαρτίου 2017

ΠΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΙΣ ΕΡΙΞΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝ ΔΥΟ ΜΠΑΤΣΕΣ! Τα «μασάει» ο Τσίπρας για το ΔΝΤ: Ζήτησα από τη Λαγκάρντ η στάση της να μην είναι αλα καρτ

«Ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να δεσμευτεί», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε «καρφώσει» τον πρωθυπουργό ότι της ζήτησε να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις Λαγκάρντ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα:

«Με την κα Λαγκάρντ, έχω κατά καιρούς διαρκή επικοινωνία. Όχι πάντα εύκολη, υπάρχουν πάντα διαφωνίες. Αλλά ειλικρινή και έντιμη διαφωνία. Είναι αλήθεια ότι ζήτησα να ξεκαθαρίσει την στάση του. Να κρατήσει σταθερή θέση και να δεσμευτεί, να μη σπαταλά το χρόνο και είπα ότι είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε μια συνολική λύση για το πρόγραμμα τον Απρίλιο. Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η μοναδική επιλογή είναι η αναπτυξιακή προοπτική που έχουμε, με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση. Η πολιτική της λιτότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί στις χώρες που έχει γίνει ουσιαστικά η μεγαλύτερη ζημιά», συνέχισε.

Ωστόσο, άλλα δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην γαλλική Le Parisien. Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ας σημειωθεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης δήλωναν ότι το ΔΝΤ δεν χρειάζεται στο πρόγραμμα, γιατί ζητάει σκληρά μέτρα!

Για το Μεταναστευτικό: «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση»

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας, μετά την Σύνοδο Κορυφής, είπε:

«Τέθηκε επί τάπητος η διαχείριση του μεταναστευτικού. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Η συζήτηση παρέμεινε επικεντρωμένη στην Μεσόγειο. Υπάρχει ένας κορμός που διακλαδώνεται. Για εμάς ο κορμός είναι ενιαίος και πρέπει να δούμε και την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας Ελλαδας - Τουρκίας».

Αναφορικά με την ένταση στο Αιγαίο είπε «Υπογράμμισα στη Σύνοδο Κορυφής ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή για διάλογο και συνεργασία και  ακλόνητη στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Σεβασμός στο δεθνές δίκαιο και  την καλή γειτονία».

Οσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου: