24 Μαρτίου 2017

Τριπολική διαταραχή

Του Θανάση Χειμωνά

Όταν η ηρωική προσπάθεια των «58» ναυάγησε οριστικά λίγο καιρό πριν τις ευρωεκλογές του 2014 ο –βασικός υπεύθυνος για το ναυάγιο- Φώτης Κουβέλης, ανακοίνωσε πως προχωρεί μόνος του στην σύσταση του κεντροαριστερού «Τρίτου Πόλου». Ο Πόλος αυτός αποτελείτο αποκλειστικά και μόνο από την τότε ΔΗΜΑΡ συν τον Χάρη Καστανίδη και έναν-δύο άλλους. Φυσικά ο Πόλος αυτός καταποντίστηκε μαζί με τον ίδιο τον Κουβέλη ο οποίος- ουσιαστικά ανέστιος πλέον πολιτικά- προσπαθεί πλέον να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να τον αξιοποιήσει κάπου. Μάταια.


Όλα αυτά τα θυμήθηκα διαβάζοντας σήμερα στα Νέα πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη (aka ΠΑΣΟΚ & friends) θα διεξάγει συνέδριο στις 28-29 Ιουνίου (Τετάρτη-Πέμπτη πέφτει αλλά προφανώς στη ΔΗ.ΣΥ. δεν θέλουν να στερήσουν από τα μέλη της το δικαίωμα μια «τριήμερης απόδρασης» στα νησιά το ΠΣΚ που ακολουθεί) με στόχο τη δημιουργία ενός νέου «Τρίτου Πόλου». Στο συγκεκριμένο άρθρο μάλιστα διαβάζουμε πως ανάμεσα στους ηγέτες των «κομμάτων» που θα συγκροτήσουν αυτόν τον Τρίτο Πόλο επικρατεί κλίμα συναίνεσης.

Αν τούτες δω τις γραμμές τις  διαβάζει κάποιος έγκριτος νομικός θα μπορούσε να με διαφωτίσει για το κατά πόσο δικαιούται ο Κουβέλης να καταθέσει μήνυση εναντίον της ΔΗΣΥ η οποία σκανδαλωδώς του κλέβει και την ιδέα και την ευρεσιτεχνία. Γιατί, αλήθεια, πως είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ μόνο του να ενώσει την Κεντροαριστερά; Με ποιους;

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποτελείται από: Α. το ΠΑΣΟΚ,  Β. το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου  (δηλαδή ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που αποσπάστηκε το 2015 και επέστρεψε οριστικά πριν λίγους μήνες), Γ. τις Κινήσεις Πολιτών ( δηλαδή ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία- άγνωστο γιατί- αποφάσισαν πως δεν είναι ΠΑΣΟΚ αλλά «Κινήσεις Πολιτών») και Δ. τη ΔΗΜΑΡ (δηλαδή μια ντουζίνα, αξιόλογων κατά τη γνώμη μου,  στελεχών της πάλαι ποτέ  ΔΗΜΑΡ τα οποία όμως δεν έχουν την παραμικρή δημοσκοπική επιρροή). Για να το κάνω πιο λιανά, όταν πήγα στο ΠΑΣΟΚ το 2012 και το Α και το Β και το Γ ήταν εκεί. Μόνο η ντουζίνα των δημαραίων έλειπε. Γιατί λοιπόν το κόμμα ονομαζόταν τότε ΠΑΣΟΚ ενώ σήμερα ονομάζεται Δημοκρατική Συμπαράταξη και αύριο Τρίτος Πόλος για την Κεντροαριστερά; Γιατί εκείνη την εποχή επρόκειτο για κόμμα και σήμερα για «συμπαράταξη»; Στην τελική, γιατί δεν ξαναποκαλούν το ΠΑΣΟΚ «ΠΑΣΟΚ» και μετά να δούνε τι θα κάνουν;  Όπως έχει γράψει και η συντρόφισσα Μικαέλα Ζορμπά, το έμβλημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τα logo των κομμάτων και των «κομμάτων» που την αποτελούν θυμίζει περισσότερο κάρτα πρακτορείου Ταξί της περιφέρειας. Κι όχι τίποτα άλλο αλλά δίνει σε κάτι παλιανθρώπους την ευκαιρία να φωνάξουν το κλασικό σύνθημα «Δεν γεμίζετε ταξί ούτε με τον ταξιτζή»…

Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ επιμένει εδώ και καιρό να παρουσιάζει μια «αυτιστική» συμπεριφορά. Ζει σε έναν δικό του κόσμο, βιώνει  μια κρίση μεγαλείου πιστεύοντας πως μόνο του και στην κατάσταση που βρίσκεται θα αναβιώσει την Κεντροαριστερά στη χώρα. Κάθε μέρα «βλέπει»  χιλιάδες πρώην ψηφοφόρους του να εγκαταλείπουν την αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέφουν στην Χαριλάου Τρικούπη για να μεταμορφωθούν εν μια νυκτί από φασκελοφόροι ΑγαναΧτισμένοι σε προοδευτικούς σοσιαλδημοκράτες που θα κάνουν μια χόρτα τους διάφορους Μακρόν και Ρέντσι. Από την μικρή πείρα που έχω φαντάζομαι το συνέδριο του Ιουνίου  σαν μια ενθουσιώδη φιέστα με τα στελέχη να αλληλοσυγχαίρονται και να γιορτάζουν τον επερχόμενο θρίαμβο στις εκλογές που (κάποια στιγμή) θα γίνουν.

Το σοκ που θα ακολουθήσει θα είναι μεγάλο. Και η ζημιά, στο ίδιο το κόμμα αλλά και στον μεσαίο χώρο γενικότερα, ανεπανόρθωτη.

http://www.liberal.gr/arthro/125274/apopsi/th-cheimonas/tripoliki-diatarachi.html