Κατηγορίες-κόλαφος για τον Γιάννο Παπαντωνίου

Του Αλέξανδρου Κόντη

Τις… γενναιόδωρες συμβάσεις αγοράς εξοπλισμού και αμυντικών προγραμμάτων την περίοδο που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου θα έχει στο επίκεντρό της η προκαταρκτική επιτροπή που θα συσταθεί στη Βουλή για τη διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του άλλοτε κραταιού πολιτικού.
Πρόκειται για έξι συμβάσεις, το συνολικό κόστος των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τα 3,2 δισ. ευρώ. Αν και ο Γ. Παπαντωνίου είχε διαδεχθεί τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2001, έχει ενδιαφέρον ότι και οι έξι επίμαχες συμβάσεις υπεγράφησαν μέσα στο 2003, δηλαδή την τελευταία χρονιά διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη.

Στην κορυφή των εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα ερευνηθούν είναι η σύμβαση-μαμούθ, που υπεγράφη με την γερμανική εταιρία KMW για την αγορά 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2.

Μόνο η συγκεκριμένη σύμβαση επιβάρυνε τον Προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους κατά σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ. Τη συμφωνία για την αγορά των γερμανικών τεθωρακισμένων συνόδευε και μία δεύτερη σύμβαση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, η αξία των οποίων είχε συμφωνηθεί να είναι ίση με το… 250% της αξίας της κύριας προμήθειας!

Όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής η διερεύνηση της πορείας εκτέλεσης της εν λόγω σύμβασης, ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο δεν έλαβε ωφελήματα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιθέτως, υπάρχει μόνο μία λίστα πρόσθετων προγραμμάτων που δόθηκαν ως δωρεάν παροχή στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ιλιγγιώδες ωστόσο, είναι και το κόστος της αγοράς 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου AH-64D Apache από την αμερικανική εταιρεία Boeing. Τα 12 Apache αγοράστηκαν από το ελληνικό Δημόσιο έναντι 593,5 εκατ. δολαρίων. Πολύ πρόσφατα, στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο εισαγγελέας Εφετών παρέπεμψε 11 άτομα σε δίκη.

Οι «11» θα δικαστούν για τα αντισταθμιστικά των Apache, τα οποία επίσης κρίθηκαν ύποπτα. Μεταξύ των κατηγορούμενων είναι ο Σπύρος Τραυλός, ο οποίος επί Γ. Παπαντωνίου είχε τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων, αλλά και ο γνωστός επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.
Κατηγορίες-κόλαφος για τον Γιάννο Παπαντωνίου Κατηγορίες-κόλαφος για τον Γιάννο Παπαντωνίου Reviewed by Dexi Extrem on 10:53 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: