17 Μαρτίου 2017

Ρεπουμπλικάνος κατέθεσε νομοσχέδιο και ζητά απομάκρυνση του ΔΝΤ από Ελλάδα

Μερίδα Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο πιέζουν τον Donald Trump να εμποδίσει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρουν οι Financial Times.
Πιο συγκεκριμένα, ο Bill Huizenga, ένας συντηρητικός που εκλέχθηκε πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 2011 με τη στήριξη του Tea Party, κατέθεσε χθες ένα νομοσχέδιο με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση Trump να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν πετύχουν αυτόν τον στόχο, το νομοσχέδιο ζητά επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να αντιταχθεί σε ενδεχόμενες ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ έως ότου η Ελλάδα εξοφλήσει το σύνολο του χρέους της προς το ΔΝΤ.

"Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι ένας πιστωτής έσχατης ανάγκης όχι ένα φύλλο συκής πρώτης επιλογής για τα μέλη της ευρωζώνης", είπε ο κ. Huizenga.

Ο κ. Huizenga, ο οποίος επί χρόνια επικρίνει ανοικτά τη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είπε ότι το Ταμείο έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο από τα ευρωπαϊκά μέλη του, με κόστος στην ίδια του την αξιοπιστία.

"Το ΔΝΤ δεν είναι ένα Ταμείο για διάσωση πολιτικών κομμάτων σε πιστώτριες χώρες, ούτε πρέπει να είναι ένας εταίρος μειοψηφίας σε εξωτερικούς οργανισμούς που στερούνται της δέσμευσης να κάνουν τη δουλειά τους" είπε. "Εδώ και επτά χρόνια, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχος από τους ψηφοφόρους τους, κάτι που έχει αμαυρώσει τη φήμη του Ταμείου, έχει παρατείνει την δυστυχία της Ελλάδας και έχει αναβάλει δύσκολες επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης που πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς".

Όπως σχολιάζουν οι FT, ακόμη δεν είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα προσεγγίσει την ελληνική κρίση, καθώς έχουν γίνει λίγες δηλώσεις αναφορικά με αυτό το θέμα. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα στη Wall Street Journal, ο νέος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin χαρακτήρισε την Ελλάδα "κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα", μία δήλωση που πολλοί ερμήνευσαν ως μία ένδειξη ότι θα ενδιαφερθεί λιγότερο για το ελληνικό ζήτημα, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του.

Ο Robert Kahn, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ και του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ που πλέον βρίσκεται στο Council on Foreign Relations, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και είναι έτοιμες για απεμπλοκή του Ταμείο, εφόσον είναι απαραίτητο.

"Για την (νέα) κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτό αντιπροσωπεύει μία απότομη αλλαγή από την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία πίεζε για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ" έγραψε σε πρόσφατη ανάρτησή του.

"Στην παρούσα φάση δεν είναι σαφές αν αυτή η αλλαγή αντανακλά τις απόψεις της κυβέρνησης (Trump), αλλά δεν θα με εξέπληττε, εάν - μόλις η νέα ομάδα αναλάβει πλήρως τα καθήκοντα της - οι ΗΠΑ ακολουθήσουν μία πιο σκληρή στάση απέναντι σε μεγάλα αλλά αδύναμα προγράμματα του ΔΝΤ", αναφέρει.

http://www.capital.gr/oikonomia/3198417/repoumplikanos-katethese-nomosxedio-kai-zita-apomakrunsi-tou-dnt-apo-ellada