30 Μαρτίου 2017

Το Δόγμα του Σοκ

Του Θανάση Χειμωνά

Επιτέλους και λίγη χαρά στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Αναφέρομαι φυσικά στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου σχετικά με την διαπραγμάτευση που έχει ως εξής: «Τα εργασιακά θα είναι τόσο ευχάριστα που θα χαρούμε να τα νομοθετήσουμε».

Έτσι είναι. Δυο χρόνια τα στελέχη της ΠΦΑ υπογράφουν με δάκρυα στα μάτια αντιλαϊκά μέτρα μόνο και μόνο λόγω του αισχρού εκβιασμού των ανθελλήνων Ευρωπαίων. Το κλάμα έπεφτε κορόμηλο με τους αρμόδιους υπουργούς και τον γίγαντα πρωθυπουργό μας να κοτσάρουν φαρδιά –πλατιά την τζίφρα τους και τις φάτσες τους να παραπέμπουν στα πιο θλιμμένα emoticon του Facebook. Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν υπογράφεις μια δέσμευση παίζει μεγάλο ρόλο η ψυχική σου κατάσταση τη στιγμή εκείνη. Η αύξηση του φόρου που θα υποστεί ο Έλληνας πολίτης έχει μια μελαγχολική αμορφία- σαν τον ανεκπλήρωτο έρωτα. “Chagrin d’ amour” που λένε οι Γάλλοι. Αντίθετα οι περικοπές του ΓΑΠ και των Σαμαροβενιζέλων οδήγησαν 50.000 συνανθρώπους μας στην αυτοκτονία. Βλέπετε, οι ανάλγητοι εκείνοι φιλελέδες γούσταραν. Υπέγραφαν επειδή, κατά βάθος, μισούν την Ελλάδα μας. Πείτε μου, by the way: Έχετε ακούσει για καμιά αυτοκτονία από το 2015 και μετά; Πέθανε κανείς από μαγκάλια και τέτοια τα τελευταία δύο χρόνια;

Ο ενθουσιασμός του Τζανακόπουλου πάντως δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Ανάλογες τοποθετήσεις είχε κάνει και ο Νίκος Παπάς την Άνοιξη του 2015. Όλοι θυμόμαστε τι ακολούθησε. Η λογική λέει πως βαδίζουμε ολοταχώς προς μια νέα «ρήξη». Και μετά; Δημοψήφισμα; Εκλογές; Κανείς δεν γνωρίζει. Ούτε ο ίδιος ο Τσίπρας άλλωστε. Είπαμε. Το μόνο που τον ενδιαφέρει αυτόν είναι να βγάλει τη μέρα. Αύριο, έχει ο Θεός.

Μέχρι τότε, θα αρκεστούμε σε «διαρροές» όπως η σημερινή του Reuters. Χρήσιμες οι «διαρροές» αυτές. Βλέπουμε πως τις εκλαμβάνει ο κόσμος. Και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα του καταφέρουμε το τελειωτικό χτύπημα εκεί που δεν θα το περιμένει. Όταν θα βρίσκεται ζαλισμένος και απογοητευμένος στα σχοινιά και λίγο  πριν σωριαστεί στο καναβάτσο.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αλλά το διαβόητο «Δόγμα του Σοκ» τελικά το εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας.

http://www.liberal.gr/arthro/126810/apopsi/th-cheimonas/to-dogma-tou-sok.html