16 Μαρτίου 2017

Ο Βαρουφάκης πανηγυρίζει την ήττα Ντάισελμπλουμ-Ντάισελμπλουμ: Ξυδάκι μαλ@κες, παραμάνω Πρόεδρους του Eurogroup

Ποιος έχει ξεχάσει το απίθανο στιγμιότυπο στο υπουργείο Οικονομικών με τη χειραψία ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ; Ο Ελληνας πρώην ΥΠΟΙΚ σίγουρα όχι και έσπευσε για άλλη μία φόρα να δείξει πως με τον επικεφαλής του Eurogroup δεν είχε ποτέ τις καλύτερες σχέσεις.

Σήμερα ο κ.Βαρουφάκης «πανηγυρίζει» μέσω twitter για την πανωλεθρία που υπέστη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στις ολλανδικές εκλογές.
Συγκεκριμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ έκανε retweet ένα σχετικό σχόλιο. Χρήστης του twitter υπενθύμισε πως τις δηλώσεις του κ.Ντάισελμπουμ πως θα ήθελε τη μετακίνηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το ΥΠΟΙΚ. Μάλιστα σχολίαζε πως τώρα ο λαός της Ολλανδίας ήθελε τη μετακίνηση του Ντάισελμπλουμ. Αυτό το σχόλιο άρεσε στον Γιάνη Βαρουφάκη και το έκανε retweet.


Ντάισελμπλουμ: Παραμένω επικεφαλής του EurogroupΝτάισελμπλουμ: Παραμένω επικεφαλής του Eurogroup

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, του οποίου το Εργατικό Κόμμα υπέστη ιστορική ήττα στις χθεσινές εκλογές, επέμεινε σήμερα ότι η θητεία του στο τιμόνι του Eurogroup διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018.

«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018», επιβεβαίωσε ο Ντάισελμπλουμ, μέσω του εκπροσώπου του Μισέλ Ρέινς.

Ο Ντάισελμπλουμ είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013. Η θητεία του των δυόμισι ετών ανανεώθηκε τον Ιούλιο του 2015 και διαρκεί έως τον Ιανουάριο του 2018.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για την περίπτωση αυτή: εάν ο Ντάισελμπλουμ πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά την ήττα των Εργατικών στις εκλογές, τίποτα θεωρητικά δεν τον εμποδίζει να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup.

Στο πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης της Λισαβόνας (2009) απλά διευκρινίζεται: «Οι υπουργοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης πρέπει να εκλέγουν έναν πρόεδρο για δυόμισι χρόνια με την πλειοψηφία των κρατών-μελών».

Ωστόσο, η παράδοση μέχρι στιγμής ήταν η εκλογή ενός υπουργού Οικονομικών ως επικεφαλής του Eurogroup, αρχικά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (2009-2013) που ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια του Ντάισελμπλουμ.