23 Μαρτίου 2017

Λονδίνο: O 52χρονος Χαλίντ Μασούντ είναι ο δράστης! Πώς τον εντόπισαν-Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

- Οι τζιχαντιστές πίσω από το μακελειό - Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη
- Αμφισβητείται το αν οι τζιχαντιστές έστειλαν τον δράστη - Εκτιμάται πως καρπώνονται την επίθεση όπως έκαναν στο Βερολίνο και στο Ορλάντο
- Ένα ζευγάρι Ελλήνων ανάμεσα στους τραυματίες παρά τις διαψεύσεις του σταλίνα Κοτζιά
- Γνωστός στην MI5 ο δράστης - Ήταν γεννημένος στη Βρετανία και πριν από χρόνια είχε ερευνηθεί για σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις - Τον χαρακτήρισαν "περιφερειακό στέλεχος"


Τα πρώτα στοιχεία για τον δράστη, Χαλίντ Μασούντ 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μασούντ δεν ήταν αντικείμενο έρευνας για σχέσεις με τρομοκρατία, παρόλα αυτά ήταν γνωστός στην αστυνομία, καθώς είχε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων για επιθέσεις και πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών, κατοχή όπλων και διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, ο δράστης Χαλίντ Μασούντ ήταν δάσκαλος αγγλικών, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.    

"Στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους" 

Με ανακοίνωσή του το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση και στο Λονδίνο (όπως έκανε για τις επιθέσεις σε Παρίσι, Νίκαια, Βερολίνο και Κωνσταντινούπολη), αναφέροντας πως το μακελειό έγινε από έναν "στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους"



Πώς εντόπισαν τον Μασούντ 

Μία 45χρονη γυναίκα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ταυτοποίηση του μακελάρη του Λονδίνου. Η Ιβόνα Ρόμεκ είναι μία γειτόνισσα του Χαλίντ Μασούντ στην πολυκατοικία του Μπέρμιγχαμ, όπου έμενε μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του και κατάφερε να τον αναγνωρίσει γρήγορα και εύκολα από τις φωτογραφίες.

"Έπαθα σοκ μόλις είδα τις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την επίθεση στο Λονδίνο", δήλωσε στον Guardian.


"Δεν ήξερα το όνομα του, είχε έρθει στην πολυκατοικία πριν από λίγους μήνες, αλλά τον έβλεπα κάθε μέρα. Ήταν ήρεμος, δεν δημιουργούσε ποτέ πρόβλημα και απασχολούταν πολλές ώρες της ημέρας με τον κήπο" τόνισε.

Από το βράδυ της Τετάρτης, η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε επιχειρήσεις στο Μπέρμιγχαμ, προπύργιο των Βρετανών ισλαμιστών και πόλη όπου ένας από τους δράστες των επιθέσεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, είχε διαμείνει εκεί πριν από τις επιθέσεις, στο Λονδίνο κι άλλες πόλεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τουλάχιστον επτά συλλήψεις.

 "Περπατούσαν μια ώρα" 

Περίπου μία ώρα μετά την επίθεση στο Λονδίνο πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας με πολύ ελαφρά τραύματα οι δυο Έλληνες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αλέξης Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Έχουμε ζητήσει εγγράφως ενημέρωση, την οποία και περιμένουμε. Σε πολλές επικοινωνίες χθες αλλά και σε σημερινή πρωινή επικοινωνία είχαμε το στοιχείο ότι δεν υπήρχαν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. Η κ. Μέι ενημέρωσε και είπε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, είχαμε νεότερες επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των οποίων μας είπαν ότι δεν ήταν από τους τραυματίες που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στη γέφυρα ή μεταφέρθηκαν σοβαρά με ασθενοφόρο, αλλά ήταν ένα ζευγάρι Ελλήνων που περίπου μία ώρα μετά την επίθεση, περπατώντας, μόνοι τους, πήγαν σε ένα νοσοκομείο με πολύ ελαφρά τραύματα", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε, ακόμη, πως δεν έχει επικοινωνήσει κανείς Έλληνας με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για να ζητήσει βοήθεια και πως η ίδια η πρεσβεία αναζητεί στοιχεία για να εντοπίσει το ζευγάρι και να τους συνδράμει αν κάτι χρειαστεί.

Αναγνωρίστηκε και το τρίτο θύμα 

Ο Αμερικανός Κερτ Κόχραν από τη Γιούτα των ΗΠΑ αναγνωρίστηκε ως το τρίτο θύμα της τροοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο. Η σύζυγός του Μελίσα έχει τραυματιστεί και παραμένει στο νοσοκομείο.

"Λυπάμαι τόσο πολύ που πρέπει να σας ενημερώσω ότι ο Κερτ υπέκυψε στα τραύματά του. Η αδερφή μου Μελίσα έχει σπάσει το πόδι και το πλευρό της και έχει σκίσιμο στο κεφάλι. Ενώ είμαστε ευγνώμονες που που επέζησε, οι καρδιές μας ραγίζουν και οι ζωές μας δεν θα είναι ίδιες ποτέ ξανά μετά το θάνατο του αγαπημένου θείου, γαμπρού, πατέρα. Κερτ, είναι ήρωας και δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ", έγραψε στο facebook η αδερφή της συζύγου του.