15 Μαρτίου 2017

Τούρκοι χάκαραν λογαριασμούς στο Twitter και ανέβασαν μηνύματα υπέρ του Ερντογάν

Η UNICEF, η Διεθνής Αμνηστία, το βρετανικό υπουργείο Υγείας ο λογαριασμός του Τζάστιν Μπίμπερ στην Ιαπωνία και ο επίσημος λογαριασμός του Forbes μεταξύ των «θυμάτων»Δεκάδες λογαριασμούς στο Twitter χάκαραν Τούρκοι, ανεβάζοντας μηνύματα υπέρ του Ερντογάν στα τουρκικά.

Ο επίσημος λογαριασμός του ποπ σταρ Τζάστιν Μπίμπερ για την Ιαπωνία και εκείνος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Forbes ήταν μεταξύ των «θυμάτων» των χάκερς. Η UNICEF Αμερικής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, το Blockchain του bitcoin, η Μπορούσια Ντόρτμουντ και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, είναι μερικοί από τους «χακαρισμένους» λογαριασμούς. Πολλά ακόμα ειδησεογραφικά σάιτς και διάσημοι είδαν τους λογαριασμούς τους να... βρίζουν τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς, αποκαλώντας τους «ναζί», ενώ κατά περιπτώσεις εμφανιζόταν και η σβάστικα.

Το tweet που ανέβασαν οι χάκερ περιέχει λινκ με βίντεο του Ερντογάν και αναφέρεται στο δημοψήφισμα, που θα γίνει στην Τουρκία στις 16 Απριλίου.


Το Twitter επιβεβαίωσε ότι πολλοί λογαριασμοί χρηστών του, ιδιωτικοί και μη, δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση με την ανάρτηση μηνυμάτων στα τουρκικά και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα προήλθε από μια «τρίτη εφαρμογή».

«Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν το πρωί προβλήματα σε πολλούς λογαριασμούς (…) Εντοπίσαμε γρήγορα την πηγή, η οποία περιορίζεται σε μια τρίτη εφαρμογή. Αναστείλαμε αμέσως τα δικαιώματά της», επεσήμανε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Από την πλευρά της η εν λόγω εφαρμογή, το Twitter Counter, ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία που υπέστη και η οποία επέτρεψε την υποκλοπή πολλών λογαριασμών Twitter, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Ομέρ Γκινόρ. «Ξεκινήσαμε έρευνα για το θέμα (…) Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να περιοριστούν τέτοιου είδους κυβερνοπειρατείες εναντίον λογαριασμών των χρηστών μας», διευκρίνισε ο ίδιος.

Η εταιρεία Twitter Counter προσφέρει στατιστικά στοιχεία στο Twitter. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, η οποία διευκρίνισε ότι δεν διατηρεί τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών του Twitter ούτε τα στοιχεία των τραπεζικών τους καρτών.

Οι κυβερνοπειρατές χρησιμοποίησαν hashtags, όπως #Nazialmanya (ναζιστική Γερμανία) και #Nazihollanda (ναζιστική Ολλανδία), και επιτέθηκαν εναντίον των λογαριασμών εκδοτών, κυβερνητικών υπηρεσιών, προέδρων μεγάλων εταιρειών, αλλά και απλών χρηστών του Twitter.






Μήνυμα όπου αναφέρει ότι «προσωρινά είχε χαθεί ο έλεγχος του λογαριασμού», αλλά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, ανέβασε ο λογαριασμός του Ευρωκοινοβουλίου, όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν μεταξύ των θυμάτων των χάκερς.