06 Απριλίου 2017

Ε ΔΩΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ! Επίτροπος Κρέτσου: Από το 1981 έως σήμερα, η ΕΕ έχει διαθέσει 80 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ελλάδας

Ο διάλογος των πολιτών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έλαβε χώρα στο Γκάζι, στην Αθήνα, είναι ένας από τους 163 που έχει διοργανώσει η Κομισιόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση - Στόχος, να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες και τα θεσμικά όργανα της 'Ένωσης


Παρόλο που ο “διάλογος των πολιτών¨με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου στιγματίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση με την πρώην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η πρωτοβουλία της Κομισιόν να φέρει  πιο κοντά τους Ευρωπαίους πολίτες και τους εκπροσώπους του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. ώστε να γίνει κατανοητό το έργο της Επιτροπής, είχε πολλές άλλες και σημαντικότερες παραμέτρους.

Η ημερίδα που οργάνωση τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Κρέτσου, του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης του Προέδρου Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ να μετατρέψει την Κομισιόν από ένα “απρόσωπο” θεσμικό όργανο και έναν απλό “θεματοφύλακα των Συνθηκών”, σε ένα πραγματικό εκτελεστικό όργανο που προασπίζει τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο διάλογος των πολιτών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που έλαβε χώρα στο Γκάζι, στην Αθήνα, είναι ένας από τους 163 που έχει διοργανώσει η Κομισιόν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.  “Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μαζική σας προσέλευση δείχνει ότι η θέλετε να ακουστεί η φωνή σας στην Ε.Ε. Έχουμε διοργανώσει 163 παρόμοιους διαλόγους με Επιτρόπους και άλλους 22 με ανώτερα στελέχη της Κομισιόν. Συνεπώς καταγράφουμε 185 πρωτοβουλίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι σκοπός αυτών των διαλόγων είναι να γεφυρωθεί, όχι το γεωγραφικό χάσμα ανάμεσα στα κράτη -μέλη – κάτι εξορισμού αδύνατον-, αλλά το ψυχολογικό. Το χάσμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες και τα θεσμικά όργανα της 'Ένωσης.  “Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Πρώτον, μιλώντας στα τοπικά και εθνικά κοινοβούλια και δεύτερον να προσπαθώντας να σταματήσουμε  να φορτώνουμε όλα τα στραβά στην Ε.Ε. και όλα τα καλά στα κράτη -μέλη”, δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιον ανέφερε το παράδειγμα του τέως πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος εξαπέλυε διαρκείς επιθέσεις κατά των “Βρυξελλών” και όταν ήρθε η ώρα να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, ήταν πλέον αργά.

Η Επίτροπος Κρέτσου αναφέρθηκε στην συμβολή της Ε.Ε. στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι από το 1981- όταν η  χώρα μας έγινε μέλος της Ένωσης- μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας. “Ελπίζω η χώρα μου, η Ρουμανία, να καταφέρει τόσα πολλά όσα η Ελλάδα. Να καταφέρουμε να φτιάξουμε έναν αυτοκινητόδρομο που να συνδέει τον βορρά με τον νότο”, δήλωσε η Επίτροπος, αναφερόμενη στη σήραγγα των Τεμπών που πρόκειται να εγκαινιάσει την Πέμπτη 6 Απριλίου, μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. “θυμηθείτε πως ήταν η Ελλάδα πριν το 1981 και πως είναι σήμερα” υπογράμμισε η Επίτροπος Κρέτσου, απαριθμώντας μια σειρά από έργα πνοής που συγχρηματοδότησε η Ε.Ε., όπως η Γέφυρα Ρίου -Αντιρίου, εκατοντάδες χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων, το Μετρό της Αθήνας και πολλά άλλα.

Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, μιλώντας για το μέλλον της Ε.Ε., εμφανίστηκε προβληματισμένη καθώς όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών της, διότι υπάρχει ο κίνδυνος η νέα γενιά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Ο κ. Σχοινάς μιλώντας για το φαινόμενο του “brain drain”, της μαζικής φυγής νέων και μορφωμένων Ελλήνων σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ή σε τρίτες χώρες, υποστήριξε ότι αυτοί οι περίπου 400.000 Έλληνες, ενώ θα μπορούσαν να είναι θυμωμένοι με τη χώρα από την οποία αναγκάστηκαν να φύγουν είναι, αντίθετα, παθιασμένοι. “Αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν το βαρόμετρο της επιτυχίας της Ελλάδας. Διότι όταν επιστρέψουν στην χώρα, θα έρθουν για να χτίσουν”

Βασίλης Δαλιάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ